Çarşamba, Ekim 30, 2024
More

    Elon Musk’ın ‘Neuralink’ cerrahi robotuna daha yakından bakın

    “SpaceX ve Tesla’nın lideri kurucusu olduğu Neuralink’in beyin-bilgisayar arayüz teknolojisi geliştiren sunumu gündeme bomba gibi düştü”

    Elon Musk ve kurucu ekibi tarafından kurulan Neuralink şirketi, implante edilebilir beyin-bilgisayar arayüzleri (BCI’ler) geliştiren bir Amerikan nöroteknoloji şirketi ve merkezi San Francisco’dadır. 2016-17’den beridir faaliyetlerini yürüten şirket kurulduğundan bu yana, çeşitli üniversitelerden birçok ünlü nörobilimci kiralamaya başlamıştı.

    Birkaç denek domuz ile canlı yayında (29 Ağustos 2020) demo tanıtım yapan Elon Musk, Neuralink’in beyinler ve bilgisayarlar arasında nasıl dijital bağ kurabildiğini de göstermiş oldu. Neuralink cihazından gelen bir kablosuz bağlantı, domuzun sahnede gerçekleştirdiği aktiviteyi ekrana yansıttı.

    Musk, ayrıca daha kompakt olan ve bir kafatasındaki delikten oyulmuş küçük bir boşluğa sığan ikinci nesil cihazı da gösterdi ve cihaz hakkında “Kafatasında küçük elektrotlarla kaplı bir Fitbit gibi,” ifadesini kullandı.

    Beyin hücresine nüfuz eden 1.024 ince elektrot ile beyin hücreleriyle iletişim kurulduktan sonra harici bir bilgi işlem cihazına bir Bluetooth bağlantısı gönderiliyor, ancak şirket başka radyo teknolojilerine bakıyor olsa da veri bağlantılarının sayısını önemli ölçüde artırabilir.

    Domuz gösterisi sinirsel aktivitenin bir bilgisayara kablosuz olarak yayınlandığını gösterse de, Neuralink’in bir beyne yararlı bir şekilde geri iletişim kuran bir bilgisayar veya sinirsel aktivitenin ani artışlarının gerçekte ne anlama geldiğini anlayan bir bilgisayar gibi uzun vadeli hedeflerinden hiçbirini açıklamadı.

    Musk son olarak şunları da aktardı; “İnsanların uzuvlarıyla ne yapmak istediklerini hissedebiliyorsanız, omurilik hasarının meydana geldiği yerde ikinci bir implant yapabilir ve bir nöral devre oluşturabilirsiniz. Uzun vadede, engelli bir insanın tüm vücut hareketini geri kazanmasının mümkün olacağına inanıyorum.”

    Haber görseli kaynağı: syncedreview

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler