SpaceX’in patronu Elon Musk’ın, Ar-Ge çalışmalarının yavaş ilerlediği gerekçesiyle Starlink projesinden birçok mühendisi kovduğu ortaya çıktı. Reuters’ın verdiği bilgiye göre Musk Haziran ayında bir dizi toplantı düzenlemek için gittiği Seattle’da uçaktan iner inmez en az 7 üst düzey yöneticinin işine son verdi. Redmond, Washington bürosunda çalışan isimlerin Starlink projesini Musk’ın istediği hızda ilerletemedikleri için kovuldukları öğrenildi.
Reuters’ın adı açıklanmayan iki kaynağa dayanarak verdiği bilgiye göre, Musk yeri boşalan isimlerin yerine hemeb California’daki merkez bürodan isimler atadı. Musk, alel acele göreve getirilen isimlere emirlerini net bir şekilde verdi: SpaceX’in yerli üretim ilk uydularını 2019’un yarısına kadar ateşleyin.
SpaceX’in ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC) ile yaptığı anlaşma kapsamında 2019 ile 2027 yılları arasında 4,425 alçak yörünge uydusu ateşlemesi gerekiyor. Musk, kuracağı küresel uydu internet ağı ile kablo ve fiber internet altyapısını tarihe gömmeyi ve dünyanın her noktasına internet ulaştırmak istiyor. Ars Technica’da yer alan bilgiye göre, SpaceX yapılan ilk anlaşmanın yanı sıra ek 7,518 uydu ateşlemek için de FCC’den izin koparmaya çalışıyor. Musk’un her projesi gibi Starlink’de de bu kadar hırslı olmasının ana sebeplerinden biri elde edilecek gelir. Öyle ki, SpaceX’in Ay ve Mars görevleri için en büyük geliri Starlink’in sağlaması bekleniyor.
SpaceX Starlink projesi için çalışan bulmakta zorlanıyor
SpaceX’ten yapılan açıklama, Reuters tarafından verilen haberi kısmen yalanladı. Firma, işten çıkarılmaların bir anda değil belli bir zaman sürecinde gerçekleştiğini ve bazı isimlerin kendi kararları ile SpaceX’ten ayrıldığını açıkladı. Reuters’ın bilgisi doğru olması ise en az 7 yöneticinin iki haftadan kısa bir sürede kovulmuş olması demek.
En son kovulan iki isim arasında SpaceX Uydu birimi başkan yardımcısı Rajeev Badyal ve tasarımcı Mark Krebs bulunuyor. Reuters’a konuşan kaynaklar, “Raajev’in test uyduları üzerinde üç düzemleme daha istediğini, Musk’ın ise bunu reddederek daha ucuz ve basit uydular üretilmesini talep ettiğini” ifade etti.
Reuters’a göre Musk ile Microsoft’tan gelen çalışanlar arasında bir kültür çatışması da mevcut. Musk, Silikon Vadisi’nden gelen çalışanların “uzun süreli iş projelerine” çok ters düşen bir isim. Rajeev geçmişte Microsoft’ta çalışmış bir isim ilen, Krebs Google’dan gelmişti.
SpaceX’in Starlink projesi için çalışan bulmakta zorlandığı da diğer söylentiler arasında. Reuters’a göre, beş bin çalışanı bulunan SpaceX’in 300 personeli şu an Starlink üzerinde çalışıyor. Musk, Ocak 2015’te yaptığı açıklamada projeden sorumlu Redmond ofisinin üç ile dört yıl içinde “birkaç yüz ya da 1,000 personele sahip olacağını” söylemişti.
Starlink’in ilk ateşlemesi başarıyla gerçekleştirildi
SpaceX yine zamanla yarışıyor
Musk’ın gizli öfkesini zaman zaman ortaya çıkaran sebep, SpaceX ve Tesla’nın takvim ile uyuşmayan projeleri. SpaceX’in için bu alandaki en güncel sıkıntı, NASA için bu sene başlaması gereken ancak testleri gelecek seneye ertelenen Ticari Mürettebat Programı. Tesla ise ön siparişlerini yetiştirmekte zorlandığı Tesla Model 3’ün üretimini çalışanlarının insan üstü çabasıyla karşılayabilmişti.
SpaceX’in Starlink projesi kapsamında ateşleyeceği ilk grup uydunun yerden 1,110 ile 1,325 km’de (geleneksel uydulardan çok daha alçak) konumlanması planlanıyor. ABD ve Porto Riko’ya uydu internet sağlayan HughesNet uydu ağı ise yaklaşık 35,400 km yükselikte yer alıyor.
SpaceX, yere yakın konumlacak uyduları ile gigabit hızında internet sunmayı ve gecikme sürelerini 25-35 milisaniye aralığında tutmayı amaçlıyor. Bu hedef tutturulursa, gecikme hızları 600ms civarında bulunan özel uydu internet sağlayıcıları geride bırakılacak.
FCC, SpaceX’in 4,425 uydu ateşleme planını Mart 2018’de onaylamıştı. Bu uyduların yarısının Mart 2024’e kadar, geri kalanının da Mart 2027’ye kadar ateşlenmesi gerekiyor. SpaceX’in ateşlemek istediği ek 7,518 uydunun oylaması ise 15 Kasım’da yapılacak.