Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Elon Musk, SpaceX ve Tesla’nın Facebook sayfalarını kaldırdı

    Facebook’un tarihindeki en büyük krizi kabul edilen Cambridge Analytica skandalı, ünlü isimlerin de destek verdiği #deletefacebook kampanyası ile sosyal ağ için bir faciaya dönüşmek üzere. WhatsApp’ın kurucularından Brian Acton, Twitter hesabından yaptığı duyuruda #deletefacebook kampanyasına destek verdiğini açıklamıştı. WhatsApp, 2014’te Facebook’a 19 milyar dolara satılmıştı. Acton, bu yıl başında firmadan ayrılarak kendi derneğini kurmuştu.

    Facebook için en büyük şok, gezegenin bir numaralı milyarderi Elon Musk’ın sosyal ağdaki SpaceX ve Tesla sayfalarını kaldırması ile oldu. Sayfaların geçici olarak dondurulduğu veya hakikaten silindiği hakkında ise kesin bir bilgi yok. Ancak her biri 2.6 milyonun üzerinde takipçisi olan sayfaların şu an aktif olmaması, kesinlikle Zuckerberg için en büyük şoklardan biri.

    Musk ile arkadaş olduğu bilinen Zuckerberg, kullanıcı bilgilerinin üçüncü partiler tarafından istenildiği gibi kullanıldığını ortaya koyan Cambridge Analytica skandalının ardından tam beş gün sessiz kalmıştı. Beş günün sonunda yaptığı açıklama ise teknoloji dünyası tarafından çok yetersiz bulundu ve sosyal ağ büyük bir güven kaybına neden oldu.

    “Instagram sınır çizgisi”

    Facebook’ta SpaceX veya Tesla aramaları yapınca “Üzgünüz, bu içerik artık bulunmuyor” uyarısı beliriyor. Her iki firmanın Facebook’un sahip olduğu Instagram hesapları ise açık.

    Musk, Twitter’da yapılan yorumlardan birine verdiği cevapta, “Instagram’ın kendileri için sınır çizgisi olduğunu ve şu an hesapları bulundurmanın kendileri için bir sorun teşkil etmediğini” ifade etti. Hem Musk, hem de CEO’su olduğu firmaların Instagram hesaplarının diğer sosyal ağlardan daha aktif olduğunu takip edenler bilir.

    Muhtemelen, SpaceX ve Tesla’ya ait Facebook sayfaları geçici olarak donduruldu. Milyonlarca takipçisi olan ve her gün binlerce etkileşimi bulunan sayfaların önemsiz olduğu söylenemez (özellikle bu sayfaların yöneticileri için). Musk, Facebook’a ciddi bir uyarıda bulundu ve kamuoyunun sesi oldu. Ve her zamanki gibi kendini öne çıkarmayı da başardı.

    Hisse sahipleri hiç memnun değil

    Facebook, Cambridge Analytica skandalının ardından hisse sahiplerinin birbiri ardına gelen davaları ile de sarsıldı. SF Gate sayfasının haberine göre son bir haftada Facebook’a dört dava açıldı.

    Davalardan bir tanesi, Kuzey California eyaletinde hisse sahibi Jeremiah Hallissey tarafından açıldı. Hallisey’in suçlaması, Facebook’un Cambridge Analytica tarafından erişilen kullanıcı bilgilerinden 2015’ten bu yana bilgisi olmasına rağmen hiçbir şey yapmaması. Kullanıcıların ve halka açık menkul kıymetler borsalarının bilgisiz bırakılması suçlaması, CEO Zuckerberg’in yanı sıra teknoloji şefi Sherly Sandberg ve Jan Kaum’un da aralarında bulunduğu yönetim kurulu üyelerini içeriyor. Kaum, WhatsApp’ın halen bu firmada yer alan ortak kurucusu.

    Facebook’un piyasa değerini geride kalan bir haftada 50 milyar dolar eriten skandal, aynı zamanda ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) soruşturma başlatmasına neden oldu. Techcrunch’ın dikkat çektiği bir nokta, Facebook yönetim kurulu üyeleri arasında yer alan Peter Thiel (PayPal’ın kurucularından) ile Donald Trump’ın yakınlığı. Thiel’in seçim kampanyası süresince Donald Trump’a destek veren “Make America Number 1” adlı politik aksiyon komitinesine 1 milyon dolar yardım yaptığı biliniyor. Bu komitenin ise Cambriddge Analytica’ya 231,352 dolar yardımda bulunduğu, Federal Seçim Komisyonu’nun 2016 kayıtlatına geçmiş durumda…

    Zuckerberg, aklını başına almak için gerçekten çok geç kaldı.

    Ek kaynaklar: 

    Facebook hit with shareholder lawsuits over data misuse crisis

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler