Elon Musk, İngiliz dalgıç Vern Unsworth ile mahkemelik olmasına neden olan “pedo” kelimesinin aslında pedofili değil ama farklı bir anlama geldiğini öne sürdü.
Elon Musk için medyanın “Demir Adam” lakabını kullandığını biliyorsunuz. Kendisi, birçoklarının kariyerini uçuruma sürükleyen “medya malzemesi” olmanın zararını geçtiğimiz yıl fazlasıyla çekti.
Tayland’da bir mağarada mahsur kalan çocuk futbol takımı oyuncuları ve antrenörleri, Temmuz 2018’de Vens Unswoth’ün de yer aldığı kurtarma operasyonunda mağaradan çıkarılmıştı. O günlerde sosyal medyadan gelen teşvikler ile “Demir Adam” moduna giren Musk, mühendislerine alel acele bir kurtarma kapsülü inşa ettirmiş ve Tayland’a göndermişti. Dahası, olay yerine giderek kurtarma çalışmalarını yakından takip etmiş ve görüntüler paylaşmıştı.
Her ne kadar fazlasıyla iyi niyetli olsa da, sosyal medyanın körüklediği ilhamla çoktan başlamış olan ve uzmanların yürüttüğü kurtarma operasyonuna kendi başına dahil olması, Unsworth ve diğer yetkilileri öflekendirmişti. Nihayetinde, kavga patlak verdi ve Musk, Twitter’da İngiliz dalgıç için “pedo” kelimesini kullandı. Unsworth, karşılık olarak “kurtarma çalışmalarında hiçbir faydası olmayacak sualtı kapsülünü acıtan bir yerine sokabileceğini” söylemişti. Unsworth, Musk’ın müdahalesini “sadece bir PR çalışması” olarak ifade etmişti.
Musk’ın yanlış yönlemdirme ile kahramanlığa soyunması gerçeklikle fazlasıyla sorun yaşamıştı, bu gerçek. Kendisi de durumun farkına vararak Unsworth’e “pedofili” yakıştırması yaptığı tweet’i birkaç saat sonra sildi. Birkaç gün sonrasında da özür diledi. Ancak Unsworth çoktan dava açmıştı.
İlk duruşması Aralık’ta görülecek davanın dosyaları Pazartesi günü taraflarca sunuldu. Musk’ın avukatları, duruşmaya gerek olmadan çözüm elde edilmesi adına ilginç bir savunma yaptı: “Pedo” aslında pedofili anlamına gelmiyordu.
Ancak ilk olarak bunun öncesinde Musk’ın yaptığı açıklamalara bir bakmak lazım. Davranışlarından yola çıkarak Demir Adam’ın bir ego ve aşırı güven sorunu yaşadığı görülebiliyor.
Musk, Ağustos 2018’de BuzzFeed’e yaptığı açıklamada Unsworth hakkında fazlasıyla saldırgan konuşmuştu. İngiliz dalgıcı “yaşlı, bekar bir adam olarak” tanımlayan ve 30 ile 40’lı yaşlarını Tayland’da geçirdiğini söyleyen Musk, Unsworth’ün Pattaya Beach’te yaşadıktan sonra pedofili vakalarıyla bilinen Chiang Rai’ye taşındığını söylemişti. Musk’ın iddiası, Unsworth’ün buraya 12 yaşındaki bir çocuk gelin almak için geldiğiydi. Musk, sözlerini “Umuyorum beni mahkemeye verir” diyerek bitirmişti.
Kelimeler üzerinden anlam savaşı
Musk, karşısında kolay bir yem olduğunu ve onu imkanları ile unufak edebileceğini düşünmüş olmalı. Ancak işler beklediği gibi ilerlemedi.
Açıklamalarının ardından Musk’ın sessiz sedasız özel bir dedektife Unsworth’ün “kirli çamaşırlarını” araştırması için 50,000 dolar ödediği ortaya çıktı. Ancak Unsworth’ün avukatı tarafından Law.com’a yapılan açıklamada, “Unsworth’ün usulsüz işlerini ortaya çıkarmak için yapılan 10,000 dolarlık incelemenin sonuçsuz kaldığı” belirtildi. Dahası, BuzzFeed tarafından eşzamanlı yapılan araştırmada, Musk’ın sözlerini doğrulayan bilgi bulunamadı. Unsworth ise yeminli bir ifadesinde Tayland’da geçirdiği süre içinde asla Pattaya Beach’e gitmediğini belirtti.
Yine de mahkeme açısından gelişmeler Musk’ın lehine olabilir. Hakaret davası kapsamında, Musk’ın avukatları Unsworth’ün kısa süreli ünlü konumuna gelmiş olmasından dolayı “kısıtlı amaçlı kamu figürü” olduğunu belirtti. Bu tanım mahkeme tarafından kabul edilirse Musk’ın belli bir süre içinde sarf ettiği yanlış ifade ve açıklamaların “kötü niyetle” yapıldığı savunulabilir ve yanlış bir davranışa girdikleri kabul ettirilebilir. Musk, bununla uyumlu olarak sonuçsuz kalan araştırmaların “iyi niyet” altında yapıldığını belirtti.
Mahkemeyi ilgilendiren hususların devamında, biraz karmaşık bir durum var. Musk’ın Unsworth hakkında attığı ve sonradan sildiği liselilere özgü tweet’leri üstteki savunmayı güçlendiriyor. Ancak bunun sonrasında bir özel dedektife 50,000 dolar ödemesi soru işaretleri doğuruyor. Ana soru: Eğer sadece sinir ve anlık öfkeden sataştığın bir insan ise neden hayatını incelemek için bu kadar para harcadın?
Unwsworth’ün pedofili vakası olduğuna dair hiçbir bilgi bulanamayınca, Musk’ın avukatları kelime üzerinde oynamaya başladı. Savunmaları, “pedophilia” tanımının “eylemsiz düşünce” anlamı içerdiği. Unsworth’ün “düşüncelerini” kanıtlamanın veya çürütmenin bir yolu da olmadığı için Musk’ın “pedo guy” (pedo adam) açıklamasının objektif bir durumun açıklaması olamayacağı ifade edildi. Savunma bu şekilde olsa da, pedofilinin gerçek dünya tanımında insanların aklına “zararsız düşünce suçlarının” çok ötesine giden eylemler geliyor.
Son olarak, Musk ile bir takipçisi arasında geçen diyalog söz konusu. Takipçisi “pedo guy” açıklamasına itiraz ettiği zaman Musk, “imzalanmış bir dolar, bu doğru” diyerek kendini savunmuştu. Avukatları ise söz konusu tweet’in aslında “Musk’ın önceki tweet’lerinin doğruluğundan emin olmadığını ortaya koyan küstahça bir karşılık olduğunu” savundu.
Nihayetinde anlambilim dalında yaşanan saçmalıklar Musk’ın bir anlık öfkesini önlemek için bol maliyetli bir dava dosyasına dönüşmüş durumda. Davayı kaybetmesi kabul edemeyeceği bir sonuç olabilir. Benim gibi kendisini çok takdir eden insan için çok önemli olmayacağı gibi bir ders niteliğini taşıyacaktır. Önemli olan, Musk gibi bir ismin kendisinden uzak kalan olaylara bu kadar girmemeyi öğrenmesi. Bir yıl önceki analizlerimde belirttiğim gibi o her zaman her yaptığı ile takdir edilmek zorunda olduğu hissinden uzaklaşmalı. Dünyanın bir değil, aslında adı bilinmeyen birçok Demir Adam’ı var.
Son olarak, mağara kurtarma operasyonu kavgasında pedofili suçlamasının ne anlamı olabilir? Musk en azından bu kavgayı birisinin sapkın olduğu iddiasına değil ama kurtarma operasyonun teknik kısmına çekebilirdi.