Pazartesi, Aralık 23, 2024
More

    Elon Musk Mars’a ilk kolonistleri 2024’te göndermek istiyor

    Teknoloji milyarderi ve fütürist Elon Musk, Eylül 2016’da sunduğu ilk kapsamlı (ama yine de birçok eksiği olan) Mars yolculuğu planının ardından kısa süreli bir sessizliğe gömülmüştü. Kızıl Gezegen’e kargo gönderiminde kullanılacak Red Dragon projesinin rafa kaldırıldığı Temmuz ayında yaptığı açıklamada ise “ilk önce Ay gidilmesininin” ön hazırlık açısından çok daha mantıklı olacağını savunmuştu.

    Musk, Avustralya’nın Adelaide kentinde gerçekleştirilen 68’inci Uluslararası Astronomi Kongresi’nde (IAC), bir yıl önceki planını revize edilmiş bir şekilde sundu. Beni şaşırtan detay, Musk’ın geçtiğimiz yıl verdiği tarihlerden sapmaması ve ilk kolonistleri 2024’te Mars’a göndermeyi planladığını tekrarlaması oldu.

    IAC’nin geçtiğimia yıl Meksika’da düzenlenen kongeresinde Musk, Gezegenlerarası Taşıma Sistemi (ITS) ile sadece Mars’a değil, gaz devlerinin uydularına bile gitme şansımız olacağını ve önümüzdeki 50-100 yıl içinde Mars’ta 1 milyon nüfuslu bir koloni kurabileceğimizi belirtmişti.

    Geçtiğimiz yıla ait plana göre, 42 Raptor motoru içerecek 12 metre genişliğindeki Big F**king Rocket, Mars kolonistlerini taşıyacak uzay gemisini yörüngeye taşıdıktan sonra yeni görev için Dünya’ya geri dönecek, uzay gemisine yakıt ikmali yapacak tanker ile ikinci kez yörüngeye çıkacaktı. ITS uzay gemisi, Dünya ve Mars’ın birbirine yaklaştığı her 26 ayda bir ateşlenerek her defasında 100 kişiyi Mars’a taşıyacaktı (Musk kapasitenin 200 olabileceğini de belirtti. Ayrıca tek seferde kaç uzay gemisi ateşleneceği kesin değil).

    “Mars’a gidecek ilk insanlar ölüm riskini kabul etmeli”

    Yeni plan ne diyor?

    Musk’ın sadece Mars’a nasıl ulaşılabileceğini açıkladığı eski planı, birçok analist tarafından eksik bulunmuştu. Dünyanın göreceği en büyük roketin birkaç saat içinde dev taşıma yüklerini yörüngeye taşıyıp geri gelmesi planlanırken, bu boyutta testlere başlamak için bile önümüzde yıllar var (Falcon Heavy Kasım ayında ilk kez ateşlenecek). Ayrıca, ITS uzay gemisinin ne kadar konforlu olduğu belirtilse de radyasyona direnci belirsiz. En önemlisi, Mars’a ayak basan kolonistlerin en az nasıl bir yıl hayatta kalacağına dair en ufak bir bilgi verilmemişti.

    Yeni plan, eksik olduğu düşünülen noktalarda önemli revizyonlar yapıyor. İlk olarak, birkaç yıl içinde yetiştirilmesi imkansız görünen roketin boyutu 9 metreye, içereceği motor sayısı ise 31’e indirildi. Musk, değiştirmesini düşündüğüm ismi de kalıcı kılarak ITS yerine sürekli kullanmayı tercih etti. Yani ilk Mars roketimizin adı Big F**king Rocket olabilir.

    Musk’ın altını çizdiği konu ise maliyet oldu. Kickstarter ve diğer alternatif yöntemlerle gereken dev bütçenin sağlanamayacağını anladıklarını söyleyen Musk, projenin devamı için iki karar aldı: Boyutları küçültmek ve SpaceX’in mevcut tüm projelerini Mars yolculuğuna dahil etmek. Kısaca 9 Merlin roketi kullanan Falcon 9, üç adet birinci kademe Falcon 9 içerecek Falcon Heavy ve yörüngeye kargo ve astronot taşıyacak Dragon kapsülü, Mars yolculuğu için seferber edilecek.

    Mars’a yolculuk

    Özellikle henüz çok genç olanların merak ettiği asıl mesele, Mars’a yolculuğun nasıl olacağı. Big F**cking Rocket (BFR) sisteminde kolonistleri taşıyacak uzay gemisi ve ona bağlı roket 106 metre uzunluğunda olacak (Saturn V’ten 4 metre daha kısa). Bu haliyle, ilk tasarımından 15 metre daha kısa. Alçak yörüngeye 150 ton taşıma kapasitesi bulunacak BFR, biraz daha kısa kalsa da 135 ton kapasiteli Saturn V’ten daha güçlü olacak.

    BFR sistemindeki 40 yolcu kabini içeren uzay gemisinin uzunluğu 48 metre olacak. Her biri 5-6 yolcu taşıyacak genişlikte tasarlanacak ancak en fazla 3 kişi barındıracaklar (konfor mevzusu). Bu haliyle her BFR sisteminin 100 kişi taşıması planlanıyor. BFR uzay gemisi, 6 ay sürecek Mars yolculuğunu 6 Raptor motoru ile yapacak. BFR’nin iniş sistemleri ise günümüz iniş motorlarının üst noktası, süpersonik geri itiş sistemiyle yapılacak. Söz konusu sistemin modern versiyonu, bugün Falcon 9 roketinin ilk kademesi Dünya’ya geri dönerken kullanılıyor. Musk, BFR’nin merkezinde yer alan iki ana motorun gücüyle iniş yapacağını belirtti.

    BFR sisteminin ana özelliklerinden birisi, tabii ki yeniden kullanılabilir olması. Her bir roket ve uzay gemisi Mars’a yolcu ve malzeme taşımak için tekrar ve tekrar ateşlenecek. Musk, “Bu kadar gelişmiş roketleri her kullandığımızda düşürüp havaya uçurmak çıldırtan bir durum… Yeniden kullanılabilirliğin (Mars yolculuğu için) ne kadar önemli olduğunu tarif edemem” ifadesini kullandı.

    Falcon Heavy SpaceX’in Ay roketi olabilir

    Ay kolonisi. [SpaceX]
    Musk, geçtiğimiz yıl verdiği tarihlerin altını çizerek insansız ilk iki uzay gemisinin 2022’de Mars’a ateşleneceğini ve gelecek görevler için gerekli olan kaynakların varlığını kontrol etmek için kullanılacağını söyledi. Madencilik, enerji ve yaşam destek birimleri için gereken kaynakların yeterli olduğu bölge belirlendikten sonra, sıra kolonistleri uğurlamaya gelecek.

    Bu aşamada, eğer planlar eksiksiz ilerlerse 2024’te iki kargo ve iki mürettebat gemisi Kızıl Gezegen’e ateşlenecek. Mars’a belli bir süre yeterli kaynaklarla ulaşmalarının ardından yapacakları ilk iş, roket yakıtı üreten bir tesis inşa etmek olacak. Böylece BFR sistemlerinin Dünya-Mars arası yolculukları aksamadan devam edecek ve Mars kolonisi yavaş ama düzenli bir şekilde büyümeye başlayacak.

    Musk’ın nihai amacı, geçtiğimiz yıl yapılan sunumun sonunda da gösterildiği gibi terraforming ile Mars’ı yaşanabilir kılmak.

    Ay’ı es geçmeyelim

    BFR, yukarıda bahsettiğimiz gibi sadece Mars’a özel tasarlanmış bir sistem değil. Güneş Sistemi’nde elveren her yere iniş yapmayı başaracak şekilde tasarlandı. Tekrar ayak basmayı planladığımız Ay ise listenin başında yer alıyor.

    Musk, “2017’de çoktan bir Ay üssümüz olması lazımdı… Bugüne kadar ne halt yemeye bekledik?” diyerek Ay ve Mars kolonistleri olmak isteyen sabırsız milyonların sözcüsü oldu.

    Ay demişken, SpaceX’in uydumuza tekrar insan göndermeyi planladığı roketi Falcon Heavy. Yine yukarıda belirtildiği gibi Falcon Heavy de eski adıyla Gezegenler Arası Taşıma Sistemi’nin bir parçası olarak. Yani BFR ile Ay’a yolcu ve kargo taşımaya Falcon Heavy ile başlanabilir. Musk, yakın gelecekte BFR’nin Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ve diğer alçak yörünge görevlerinde kullanılabileceğini de not düştü.

    Musk, SpaceX’in BFR sistemi üzerinde ‘ciddi çalışmalara’ başlamaya hazırlandığını söyledi. 5,000 kişilik insan gücüne ve NASA’nın desteğine sahip SpaceX, Ay ve ötesine ulaşmak için ilk kullanılabilir sistemi gerçekleştirebilir. Emin olduğum bir diğer detay, sessiz sedasız kendi planlarını geliştiren birçok rakibinin Musk’ı bu yarışta geride bırakmak istediği.

    Bana sorarsanız, 40’larımın ortasında güvenilirliği birçok kez kanıtlanmış bir Mars yolculuğu hazır olursa iyi olur. Henüz birikim yapmam gerektiği için çok acelem yok.

    “Mars’a ayak basacak ilk insanlar Boeing roketiyle yolculuk edecek”

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler