Elon Musk, Gezegenlerarası Taşıma Sistemi’nin dev uzay gemisi Starship’e ait bir prototipi 6 ay içinde yörüngeye ateşlemek istediğini açıkladı.
Gezegenlerarası Taşıma Sistemi ve Starship’in ilk tanıtıldığı günden bu yana iki yıl geçti. Elon Musk, Eylül 2016’da tanıttığı devasa gemi üzerinde yapılan en son değişiklikleri 28 Eylül 2018’de düzenlenen konferansta açıklamıştı. SpaceX mühendisleri tarafından öngörülen en son güncellemeler ışığında, 100 yolcu kapasitesi ve 100 ton kargo kapasitesi olacak Starship’in, Super Heavy roketi ile ateşleneceği açıklanmıştı.
Musk, Starship ile 2023’te Ay, 2024’te ise Mars’a görev düzenlemeyi planladığını ilk açıkladığında açıkçası çok da inandırıcı olmamıştı. Ancak Starship’in protatipi Mk1, Ağustos sonunda son derece başarılı bir ateşleme ve yere iniş denemesini tamamladığında, SpaceX’in bu hedefe hiç de uzak olmadığını görmüştük. 50 metre uzunluğundaki, paslanmaz çelikten inşa edilen Mk1’in kısa sürede tamamlanması da SpaceX’in Starship projesine ne kadar ağırlık verdiğini gözler önüne sermişti.
SpaceX’in bir sonraki hedefi, bir sonraki (ve yine insansız) Mk1 ateşlemesini bir iki ay içinde tekrarlamak ve bu sefer yerden 20 kilometre yüksekliğe erişmek.
“Altı ay içinde yörüngedeyiz”
Starship prototiplerini temsil eden Starhopper uzay araçları ile elde edilen başarılar uzun bir sürecin ilk basamakları değil. Tersine, Musk’a kalırsa ilk Starship 2020’nin başlarında yörüngeye çıkabilir.
Musk, Ekim başında yaptığı açıklamada “Biraz çılgınca gelecek ama yörüngeye altı ay içinde erişmeyi istiyoruz” dedi.
Bu başarıyı elde edecek uzay aracı ise Mk1 olmayacak. Birkaç için gerçekleştirilecek denemeler göz önüne alındığında Starship Mk4 veya Mk5’in yörüngeye ateşlenecek ilk prototip olacağını söyleyebiliriz.
Musk, Starship Mk2’nin SpaceX Cape Canaveral tesislerinde inşa halinde olduğunu ve birkaç ay içinde tamamlanacağını belirtti. Mk3’ün inşası ise Mk1 denemesinin yapıldığı Boca Chica tesislerinde bir ay içinde başlayacak. Musk, Mk3’ün üç ay içinde (muhtemelen Aralık sonunda) ateşlenmeye hazır olacağını belirtti.
2020’nin başlarında sıra Mk4’e gelecek. Seleflerinin kademeli olarak daha yüksek irtifalara çıkacağı başarılı ateşlemeler yapacağı öngörülürse, Mk4 yörüngeye ateşlenecek ilk Starship olabilir. Kısaca, Şubat 2018’de Falcon Heavy ateşlemesinin ardından bir tarihi SpaceX ateşlemesi hiç de uzak değil.
Zaman çizelgesi çok kritik
Musk, Aralık 2018’de inşasına başlanan ve belli sorunlarla karşılaşan Mk1’den birçok ders çıkardıklarını belirtti. “Tasarım gelişimi ve üretimdeki kalite artışı sayesinde yeni Starship prototiplerinin birkaç ay biteceğini” ifade eden Musk, bu plan kapsamında 2020 baharında yörüngeye çıkabileceklerini düşünüyor.
Mk1 ve Mk2, SpaceX’in yeni nesil Raptor motorundan üç tane bulunduruyor. Mk3 ve sonrasındaki prototipler, orijinal Starship gibi altı Raptor motoruna sahip olacak (Falcon 9 ve Falcon Heavy roketleri Merlin motoru kullanıyor).
Musk, Starship’in tüm Ar-Ge süreci için yaklaşık 100 Raptor motoru kullanmaları gerekebileceğini belirtti. Mk4’ün tamamlanmasının ardından da, Starship’i yörüngeye taşıyacak Super Heavy’nin inşası başlayacak.
Super Heavy, toplam 37 Raptor kullanabilecek ve her bir görevde en az 31 motoru hazır bulunacak. Haliyle, SpaceX’in Raptor motoru üretiminde sergileyeceği performans 2023 ve ötesindeki hedefler için kritik önem taşıyor.
Musk, mevcut kapasitede her 8-10 günde bir Raptor motoru üretebildiklerini, 2020’de her gün bir Raptor üretme kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Eğer belirlenen takvimde geriye düşülmezse, Musk 2020’de Starship ile yörüngeye insan taşımayı bile düşünüyor.