Tuvaletler ellerinize hastalığa sebep olan mikroplar bulaştırabileceğiniz başlıca mekanlardan. Fakat, sosyal baskılara ve teşvik edici işaretlere rağmen birçok insan tuvaleti kullandıktan sonra ellerini yıkamıyor. Bazı cesur kimseler tümüyle lavaboyu esgeçiyorlar, diğerleriyse ya ellerini yeterince uzun yıkamıyor ya da sabunla yıkama kısmını ihmal ediyorlar. Tüm bu ihmalkarlar hastalık tehdidi oluşturuyorlar, özellikle hastalığa yatkın insanlarla dolu sağlık kuruluşlarında. Fakat insanların temizlenmemiş ellerini kurulamak için uyguladıkları şey, bir mikrop bombası patlatması ile sonuçlanabilir.
Araştırmacılar, hemen hemen hiç bakteri bırakmayan tuvalet kağıtlarına kıyasla sıcak hava üfleyen el kurutucularının havaya bakteri salabileceklerini uzun süredir biliyorlar. Fakat Dyson tarafından üretilen yeni jet kurutucuları önemli ölçüde daha sorunlu. Havaya, daha uzağa erişebilen ve daha uzun süre varlığını sürdüren virüsler saçıyorlar. Bu özellikle endişe verici, çünkü virüsler, diğer bakterilerin aksine, hastalıklarını kolaylıkla koruyabiliyorlar ve sadece birkaç virüs bir enfeksiyon kapmanızı sağlayabilir
Deney için, yazarlar, Westminster Üniversitesi’nden Patrick Kimmitt ve Keith Redway kağıt havluların, standart sıcak hava kurutucularının ve Dyson Airblade jet kurutucuların virüs salınımlarını karşılaştırdı. Araştırmacılar iki katılımcının ellerine, sadece bakteri yayan fakat norovirüs gibi sarılmamış insan virüslerinin yayılımı için bir model olan MS2 virüsüne batırılmış eldivenleri taktı. Araştırmacılar virüslü eldivenlerin, karın parazitleri bulaşmış insanların dışkılarındaki kadar virüs içerdiğini söylediler.
Sonra, katılımcılar üç metodun her biriyle ellerini kurularken araştırmacılar da tuvaletin çeşitli noktalarına konmuş agar plakalarından virüsleri topladılar ve hava örnekleri aldılar. Plakalar MS2’nin bulaşıp öldürdüğü ince bir koli basili tabakası içeriyordu. Eğer bir virüs plakalardan birine yerleşecek olursa, bakteriyi öldürecek ve yerine ölü bir bakteriyel tabaka bırakacaktı. Virüslerin konduğu noktaları sayabilmek için, araştırmacılar sadece bekledi ve ölü tabakayı saydı.
Kağıt havludan 100 kat beter
Araştırmacılar plakaları yetişkin boyu, bacak boyu ve çocuk boyunda, altı kademede kurutma cihazlarının yanına dizdi. Ayrıcı 0-3 metre aralığında da dokuz noktaya plakalar koydular.
Açık ara farkla, jet kurutucu tüm ölçülerde en çok virüs yayan cihaz oldu.
Dyson kurutucusu, sıcak hava kurutucusundan 60 kat, kağıt havludansa 1300 kat daha fazla ölü bakteri tabakası oluşturdu. Jet kurutucu tarafından yayılan virüslerin %70’i küçük bir çocuğun yüz seviyesindeydi.
Uzaklık baz alındığında, jet kurutucu tarafından yayılan virüslerin çoğu çeyrek metre uzağa kadar yerleşebildi. Fakat üç metrede, jet kurutucu tarafından yayılmış virüs sayısı, sıcak hava kurutucusunun yaydığından 500 kat daha fazlaydı(bu uzaklıkta kağıt havlu virüs yaymadı). Toplamda jet kurutucu, sıcak hava kurutucusundan 20 kat, kağıt havludan 190 kat daha fazla virüs yaydı.
Hava örnekleme verileriyle araştırmacılar, kurulama metodları kullanıldıktan sonra virüslerin havada ne kadar kaldığına baktı. Jet kurutucu çalıştıktan 15 dakika sonra havada sıcak hava kurutucusundan 50 kat, kağıt havludan 100 kat daha fazla parçacık olduğu görüldü. Dahası, veriler gösterdi ki jet kurutucunun yaydığı virüsler 15 dakika boyunca daha uzağa gidebildi.