Çarşamba, Aralık 25, 2024
More

    Dünya’yı sıyıran göktaşının radar görüntüleri

    P/2016 BA14, Dünya’ya en çok yaklaşan üç kuyrukluyıldızdan biri olarak tarihe geçti. Yer teleskopları tarafından dikkatle takip edilen kuyrukluyıldızın, elde edilen veriler sonucu 1 kilometre çapında olduğu tespit edildi.

    Gökbilimciler Oort Bulutu’ndan nasıl bu kadar fazla kuyrukluyıldız savrulduğunu ‘Planet 9’ ile açıklamaya çalışıyor. P/2016 BA14, son iki yıldır Dünya’nın yakınından geçen çok sayıdaki gök cisminden sadece biri. HL 219, Mayıs 2014’te gezegenimize 300 bin km yaklaşmıştı.

    California’nın dev Mojave Çölü’nde yer alan Goldstone Solar Radar Sistemi’ni kullanan gökbilimciler, P/2016 BA14’ün çekirdeğini üç gün boyunca gözlemleme şansı buldu. NASA Jet İtki Laboratuvarı’nda çalışan Shantanu Naidu, “Dünya’ya en yaklaştığı noktada kuyrukluyıldızın detaylı görüntülerini elde etmeyi başardık…Yüzeyindeki yapıları 8 piksel çözünürlüğe kadar görebildik” ifadesini kullandı.

    Asteroit takibi kritik öneme sahip

    Naidu, bozuk bir şekle sahio olan P/2016 BA14’ün düzlükler, girinti ve çıkıntılardan oluşan çeşitli topografik özelliklere sahip olduğunu belirtti. Radar gözlemleri, P/2016 BA14’ün kendi ekseninde her 35 ila 40 saatte bir döndüğünü gösterdi.

    Arizona’daki Gezegen Bilimi Enstitüsü’nden Vishnu Reddy ise P/2016 BA14 kuyrukluyıldızını Hawaii’nin Mauna Kea yanardağında yer alan Kızılötesi Teleskop Tesisi (IRTF) ile gözlemledi. Veriler, kuyrukluyıldızın yüzeyine çarpan güneş ışınlarının yüzde 3’ünden az bir kısmını yansıttığını gösterdi. P/2016 BA14’ün çekirdeği ise yeni dökülmüş asfalt kadar karanlık olarak tanımlandı.

    Aniden beliren başıboş gök cisimleri güneş ışınları altında yeterince iyi görülmediği zaman, kızılötesi gözlemler astronomlara bilgi sağlıyor. Dünya’ya Yakın Nesneler’i (NEO) takip etmek için uydu geliştirmekle uğraşan B612’den tutun, gerekirse Armageddon planını devreye sokmayı planlayan devletlere kadar herkes için P/2016 BA14 benzeri gözlemler paha biçilmez öneme sahip.

    P/2016 BA14 hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz: http://www.psi.edu/news/darkcomet2

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler