California Üniversitesi araştırmacıları, 1000 bağımsız programlanabilir işlemciye sahip mikroçip geliştirdi. Üniversitenin Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği tarafından üretilen ‘KiloCore‘, tam 621 milyon transistör içeriyor ve saniyede maksimum 1.78 trilyon işlem yapabiliyor.
Süper mikroçip, ilk kez 16 Haziran’da Honolulu’da düzenlenen 2016 Symposium on VLSI Technology and Circuits etkinliğinde sergilendi.
Mikroçip tasarımını yapan mühendis ekibinin başında yer alan Bevan Baas, ‘bildiğimiz kadarıyla dünyanın ilk 1000 işlemcili çipini geliştirdiklerini ve çipin bir üniversitede üretilen en yüksek saat oranı (clock rate) işlemcisi olduğunu’ ifade etti.
Baas ve ekibi tarafından yapılan analize göre, üretikleri mikroçip öncesinde en gelişmiş örnek 300 işlemci içeriyordu. KiloCore mikroçipi, IBM tarafından 32 nm CMOS teknolojisi kullanılarak üretildi.
![[UC Davis]](https://www.dijitalx.com/wp-content/uploads/2016/06/kilocore_02.jpg)
‘Bağımsızlık sembolü’
KiloCore mikroçipinde yer alan her işlemci, diğerlerinden bağımsız olarak kendi programını yürütebiliyor. Bu özellik, Single-Instruction-Multiple-Data kullanan grafik işlemci birimlerinde (GPU) çok daha esnek. Sebebi, bir uygulamanın her biri birbirine paralel işlemcilere bölünerek çalıştırılabilmesi. Nihayetinde, yüksek enerji etkinliği elde edilmesi.
Mikroçipin baş mimarisini geliştiren Brent Bohnenstlehl, her bir işlemcinin gerekli olmadığı zamanlarda enerji tasarrufu yapmak için kendini kapatabildiğini belirtti. Çekirdekler ortalama maksimum saat frekansı 1.78 GHz hızında çalışırken, veriyi tıkanma riski olan bir yerde toplamak yerine doğrudan birbirlerine aktararak iletiyor.
UCDavis tarafından yapılan açıklamaya göre KiloCore’un kullanılacağı alanlar arasında şifreleme/deşifre etme, video işeme, bilimsel veri uygulamaları ve veri merkezi kayıt işlemleri yer alıyor.
UC Davis ekibi, mikroçipin programlanması için otomatik program haritalama araçları geliştirildiğini açıkladı. Açıkça değinilmese de Çin ile ABD’nin süperbilgisayar işlemcileri alanında büyük bir rekabete girdiğini not düşmek lazım.