Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Dünyanın en büyük penguen kolonisi nüfusunun %90’ını kaybetti

    Küresel ısınmanın etkisiyle buzullarını hızla kaybeden Dünya, soğuk bölgelerde yaşayan canlı popülasyonlarında da ciddi bir azalmaya tanık oluyor.

    Hint Okyanusu’nda Güney Afrika ile Antarktika arasında kalan Île aux Cochons’da (Domuz Adası) bulunan dev penguen kolonisinin neredeyse tamamen eridiği ortaya çıktı. Crozet takımadaları içinde yer alan ada, Fransa’nın sömürgeleri arasında yer alıyor.

    Adaya bilim insanlarının en son ziyareti 1982 yılında gerçekleşmişti. 2016’da helikopter ile yapılan gözlemler, aradan geçen sürede ciddi ve olumsuz bir değişim yaşandığını gösterdi. On yıllar boyunca çekilen uydu fotoğraflarının analiz edilmesinin ardından, adada üreme çağında sadece 60,000 penguen çifti kaldığı anlaşıldı.

    Antarctic Science dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan Henri Weimerskirch, 1982 ile 2016 arasında yaşanan değişimi “çok depresif bir durum” olarak değerlendirdi.

    Dünya altıncı kitlesel ölüm sürecine girdi

    Küresel penguen nüfusu hızla azalıyor

    Bilim insanları penguenlerin ortadan kaybolmasının temel sebebini küresel ısınmaya bağlıyor. Diğer sebepler arasında yaşam kaynakları için verilen mücadele, hastalıklar ve yeni yaşam alanı arayışı olabileceği belirtildi.

    Fransa Ulusal Bilim Araştırma Merkezi’nde görevli olan Weimerskirch, zaman ve bütçe sebeplerinden dolayı adaya en erken 2019 sonbaharında gidebileceklerini ve penguen kolonisi iç taraflarda kaldığı için denizden gözlem yapamadıklarını söyledi.

    Adada yapılacak sayım ile uydu fotoğraflarının uyuşması halinde küresel penguen nüfusunun ciddi bir tehdit altında olduğu doğrulanacak. Yarım milyona yakın çiftin ortadan kalkması, dünya genelindeki kral penguen çiftlerinin sayısını tahminen 1.7 ile 1.5 milyona indirecek. Weimerskirch, en son tespite kadar kral penguenlerin nesli tükenme tehdidi altında bulunan canlılar arasında yer almadığını ancak bu durumun değişebileceğini belirtti.

    Kutup ayıları 2100 yılına kadar yok olabilir

    Penguen kolonileri gıda kaynaklarına uzak kalıyor

    Kral penguenler, imparator penguenlerin ardından en büyük penguen popülasyonunu temsil ediyor. Yuva yapmayan kral penguenler, yavrularının doğduğu iki aylık sürecin sonuna dek değişmeli olarak yumurtayı sıcak tutuyor. Kral penguenler yiyecek bulmak için yavrularını geride bırakıp Antarktik açıklarındaki sularda avlanmaya çıkıyor. Buzul kıta sularının daha sıcak okyanus suları ile karıştığı bölgeye erişemezlerse, yavruları da açlıktan ölme tehlikesi ile burun buruna geliyor.

    Bu sorunun ilk olarak 1997’de yaşanan ve sıcaklıkları artıran El Nino ile ortaya çıktığı düşünülüyor. Penguenler artan sıcaklık nedeniyle çok daha uzakta kalan yemek kaynakları ulaşmaya çalışırken, uzun süre aç kalan yavruları da hayatta kalamadı.

    Uydu fotoğrafları, geçtiğimiz yıl Güney Hint Okyanusu’ndaki tüm penguen kolonilerinin artan sıcaklıklardan etkilendiğini göstermişti. Possession Adası’nda nüfusun toparlanması, Domuz Adası için de aynısının yaşandığı düşüncesini doğurmuştu. Uydu fotoğrafları ise beklentilerin aksini gösterdi.

    Vahşi yaşamın yarısı 40 yılda yok oldu

    2100’de yok olabilirler

    Domuz Adası’ndaki nüfusun neden tekrar artmadığı sorusunun cevabı kesin değil. Sebep bir enfeksiyon, yuvaları talan eden vahşi kediler veya diğer büyük hayvanlarla yaşanan gıda mücadelesi olabilir. Weimerskirch, ada yakınlarında 1980’lerde bulunmayan çok küçük bir penguen kolonisi tespit ettiklerini ancak kaybolan penguenlerle bağlantılı olmadıklarını söyledi. Kral penguenler normalde doğdukları yere dönerken, Domuz Adası’nda bu çok kolay değil.

    En son araştırmanın rahatsızlık verici olduğunu belirten İtalya Ferrara Üniversitesi’nden biyolog Emiliano Trucchi, kral penguenlerin küresel ısınma nedeniyle artan deniz sıcaklıklarıyla baş etmekte zorlandıklarını söyledi. Trucchi’nin hazırladığı modele göre, mevcut durum devam ederse Crozet penguenleri 2100 yılında yok olacak.

    Domuz Adası’nda yaşanan yerel sorunun bu azalışı hızlandırabileceğini belirten Trucchi, “daha fazla gözlem yapılması ve büyük tablonun ortaya çıkarılması gerekiyor” dedi.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler