Artan dünya nüfusu ve azalan doğal kaynaklar, yenilenebilir enerjileri hayatta kalmanın en kaçınılmaz faktörü haline getiriyor. Geç kalmadan girişilen başarılı projelerden en yenisi ise Fas’a ait.
‘Gladyatör’ ve ‘Arabistanlı Lawrence’ gibi filmlerin çekildiği Ouarzazate’de yer alan dev güneş santrali, kapasitesiyle fazlasıyla göz dolduran bir proje. İklim Yatırım Fonları Ortaklık Forumu (CIF) verilerine göre, 4 Şubat’ta faaliyet geçen santral 2018’e kadar 1 milyar haneyi aydınlatacak miktarda enerji üretecek.
Küresel ısınmaya karşı inşa edilen dev yapılardan birini temsil eden ‘Noor‘ adlı tesis, en sık kullanılan fotovoltaik panellere kıyasla, ‘yoğunlaştırılmış güneş enerjisi’ (CSP) kullanıyor. Fotovoltaik panellere kıyasla daha pahalı olsa da, CSP bulutlu günler ve gece vakti kullanılmak üzere enerji depolayabiliyor.
Teknolojinin işleme şekli kısaca şöyle: Aynalar güneş ışınlarını odaklıyor ve daha sonra suyla karışacak bir sıvıyı ısıtıyor. Su ile sıvının karışmasından ortaya çıkan 400 derecelik ısı, ürettiği gaz ile türbinleri çeviriyor ve elektrik elde ediliyor.
Fas geri dönüşüme aç
Dünya Bankası’nın verdiği bilgiye göre, gün içinde toplanan ısıyla bir silindir içindeki tuz eriyor ve geceleri üç saat boyunca enerji üretilmesini sağlıyor. Dünya Bankası, Temiz Teknoloji Fonu aracılığıyla projeye 97 milyon dolar yardımda bulundu.
Dünya Bankası Tunus Direktörü Francoise Marie-Nelly, ‘Noor sayesinde ülkenin enerji güvenliğinde büyük bir adım attığı gibi yeni sayelerin gelişmesine, istihdamın artmasına ve doğanın korunmasına yardım edeceğini’ söyledi. Temiz enerjinin faydaları daha iyi bir şekilde sanırım özetlenemezdi.
Dünya Bankası verileri, Fas’ın mevcut enerji ihtiyacının yüzde 97’sini ithal edilen kaynaklarla karşıladığını gösteriyor. Acilen yeşil enerjiye dönüşüm başlatan Fas, gelecek yıl düzenlenecek BM İklim Değişikliği Konferansı’na da (COP 22) ev sahipliği yapacak.