Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Dünyanın en büyük buzdağı ölüm yolculuğuna başladı

    Antarktika’dan kopan dev A-68 buzdağı, Antarktik Yarımadasını’nın sıcak sularına sürüklenirken ESA Sentinel-1 uydusu tarafından görüntülendi.

    Larsen Buz Sahanlığı’ndan 2017’de kopan devasa A-68 buzulu, ESA Sentinel-1 uydusu tarafından 23 Nisan’da başıboş bir şekilde sıcak sulara sürüklenirken görüntülendi. Daha da kötüsü, buzdağı sürüklenirken 175 kilometrekare büyüklüğünde bir parça kaybetti. BBC’ye açıklama yapan buzul bilimci Adrian Luckman, A-68’in ana karadan koptuğundan bu yana ikinci kez büyük bir parça kaybettiğini ve yaşanan çatlağın “buzdağı için sonun başlangıcına işaret ediyor olabileceğini” ifade etti.

    Luckman, “A-68’in parçalara ayrılma sürecinin başlamış olabileceğini, ortaya çıkacak parçaların ise yıllarca varlığını sürdüreceğini” belirtti.

    A-68 Antarktika’dan ilk koptuğunda kapladığı alan 6,000 kilometrekareydi. Söz konusu alan, içine beş New York alabilecek büyüklükte. Bugün 5,100 kilometrekareye düşen alanına rağmen, A-68 halen dünyanın en büyük ve bağımsız buz parçası unvanına sahip. Öncesinde, Antarktika’dan 2000 yılında kopan B-15 buzdağı parçalanamadan önce 11,000 kilometrelik boyutu ile bilinen en büyük buz parçasıydı.

    Luckman, 160 kilometre uzunluğundaki A-68’in dev boyutuna rağmen sadece birkaç yüz metre kalınlığında olduğunu ve bu haliyle “bir kredi kartına” benzediğini ifade etti. Luckman, buzdağının halen parçalanmadan sürüklenmesinin şaşırtıcı olduğunu belirtti.

    Buz parçaları ile dolu Weddell Denizi’nde sağa sola sürüklenen A-68, Antarktika’nın kuzeyindeki güçlü akıntılara ve artan su sıcaklıklarına maruz kalacak. Nihayetinde, dev buzdağı parçalara ayrılarak ortadan kalkacak. Geride kalan parçalar ise kendilerine ad atanmasını gerektirecek kadar büyük olacak. Örneğin, en son kopan parçaya A-68c adı verildi. Antarktika’dan bir diğer devasa kopma yaşanıp yaşanmayacağı ve bu olayın ne zaman gerçekleşebileceği ise belirsiz.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler