‘Dünya’daki ağır sanayiyi yörüngeye taşımalıyız’

0
3699
spacefactory
spacefactory

Blue Origin’in kurucusu Jeff Bezos, Recode konferansındaki konuşmasında Dünya’daki ağır sanayiyi gezegenden taşıyacak bir sistem düşündüğünü belirtti.

Amazon’un patronu ve uzay turizmi firması Blue Origin’in kurucusu Jeff Bezos, geleneksel Recode konferansında yaptığı konuşmada uzay sanayisinde neleri amaçladıkları ve gelecekten beklentileri hakkında soruları yanıtladı.

‘Dünya’nın Güneş Sistemi’ndeki en iyi gezegen olduğu konusunda herkesi ikna edebileceğini’ belirten Bezos, uzay sanayisinin ‘dinamizm’ konusunda eksiklik yaşadığını belirtti.

SpaceX’in kurucusu Elon Musk gibi tek amacının Mars’ta koloni kurmak olmadığını vurgulayan Bezos, amacının Dünya’yı korumak olduğunu söyledi. Bezos, bu amaç altında ‘tüm ağır sanayinin Dünya’dan taşınmasını sağlayacak bir altyapı kurmayı amaçladığını’ belirtti.

“Uzay’a biraz hareket lazım”

Bezos, yeniden kullanılabilir roket alanında başarılı denemeler gerçekleştiren Blue Origin’in hedefleri sorulduğunda ‘uzayın biraz sessiz olduğuna’ değindi.

New Shepard roketi ile 100 km irtifaya ulaşarak yere inebilen, bugünlerde de BE-4 motorları üzerinde çalışan Blue Origin, 2018’den itibaren alçak yörüngeye uzay turistler taşımayı hedefliyor. Bezos, hızlı gelişime rağmen uzay-havacılık sektörünün yeterince hareketli olmadığına inanıyor:

“Eğer uzay sanayisindeki dinamizme bakarsanız, çok yavaş olacağını göreceksiniz… Çok az gelişmeye tanık olduk. 50 yıldır çok büyük bir durağanlık var. Küresel olarak başarılı bir yılda yaklaşık 40 ateşleme yapılıyor. 4-0, Kırk. Hatta bu azalan bir sayı. 2016’da yapılan ateşlemeler azaldı.”

blueorigin2_800px.0

Bezos, uzay sanayisindeki hareketsizliğin ise yetersiz altyapıdan kaynaklandığını düşünüyor. Amazon örneğini veren Bezoz, e-ticaret devinin bu sektörde oturan altyapı sayesinde sorunsuz işlediğine dikkat çekiyor. E-ticaret gibi, Bezos uzay-havacılık sektörüne de büyüme kazandıracak bir altyapı inşa edilmesi gerektiğine inanıyor.

“Konu uzay olunca, bunu işim olarak görüyorum… Zor yoldan altyapı inşa ediyorum. Kaynaklarımı ağır yük taşıyabilen altyapı kurmak için harcıyorum ki yeni nesiller uzayda daha dinamik, girişimin öne çıktığı keşifler yapabilsin.”

‘Dünya için B Planım yok’

Birçoklarımızı için uzay keşfinde özellikle son beş yılda yaşanan gelişmeler oldukça etkileyici. SpaceX, Orbital ATK, Boeing, Lockheed Martin ve Aerojet Rocketdyne gibi özel firmaların da katkısıyla Ay’a ve asteroidlere maden kolonileri kurulması, Mars’a yolculuk edilmesi ve Kuiper Kuşağı’nın ötesine keşif araçları gönderilmesi gibi birçok proje mevcut. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) yapılan çalışmalar, alçak yörüngeye kargo ile mürettebat taşınması ile uydu ateşleme görevlerinde başarı oranı çok yüksek.

İnternetle yaptığı benzetme uzay keşfine ne kadar uygun bilinmez ama Bezos’un geleneksel altyapıyı güçlendirme amacı kulağa oldukça mantıklı geliyor.

Bezos, SpaceX’in patronu Elon Musk ile yenilenebilir roketler alanında yaptıkları çalışmalar dile getirildiğinde ‘fikirlerinin çok benzer olduğunu ancak amaçların farklılaştığını’ söyledi.

Mars’a yerleşmenin önceliğini olmadığını söyleyen Bezos, “Dünya için B Planı istemiyorum. B Planı’nın, A Planı’nın işlediğini garantilemesini istiyorum… Bana göre uzaya çıkmanın amacı Dünya’yı kurtarmaktır. Güneş Sistemi’ni artık tanıyoruz. Güneş Sistemi’nin dört bir yanına robotik uzay araçları gönderdik. Sizi temin ederim Dünya en iyi gezegen.”

Bezos’un Dünya’yı kurtarma planı ise ‘ağır sanayiyi yörüngeye taşımaktan’ geçiyor:

“Tüm ağır sanayi Dünya’dan kaldırılacak ve geride yaşam alanları ile hafif sanayi kalacak.”

Bezos’a göre büyük işlemci üreten fabrikalar yörüngeye konabilir, güneş panelleri yörüngede 7/24 ışın toplayabilir. Ağır sanayinin yörüngeye taşınması ve yenilenebilir enerji kapasitesinin artmasıyla, Dünya’da daha fazla yaşam alanı ve yaşamı sürdürecek enerji sağlanabilir.

Kısaca, Bezos’un Dünya’yı kurtarmak için uzaya çıkmakla sözünü etmek istediği, gezegeni terk etmek değil, dışarıdan kaynakla beslemek.

[Blue Origin]
[Blue Origin]
“Kimse geriye doğru giden bir dünyada yaşamak istemez. Gıda üretiminin azaldığı, enerji üretiminin düştüğü Dünya’da yaşamak istemezsiniz. Hepimiz sıradışı bir medeniyeti tecrübe ediyoruz. Bu medeniyet enerji ve nüfusla enerji buluyor. Bu sebeple kentsel merkezler çok dinamik. Dünya’da nüfusun artmasını istiyoruz. Kişi başına daha fazla enerji kullanmak istiyoruz.”

Bezos’un sözleri ne kadar canlı bir felsefeye ve güçlü bir vizyona sahip olduğunu özetliyor. Sadece bir e-ticaret patronu olarak geçinmenin ötesine giderek, gençliğinden bu yana kendisine ilham veren uzay keşfi için potansiyel saklayan fütürist hayaller üretiyor.

Emlak kralı olarak ‘kara canlılarına özgü’ büyüklük kavgalarına girerek ABD Başkanlığı’na oynayan milyarderlerin yanında, böyle insanların var olduğunu bilmek güzel.

Kaynak: The Verge

Kapak foto: paul.chadeisson.fr