OSIRIS-REx tarafından 19 Aralık 2018 tarihinde çekilen fotoğrafta, 114 milyon kilometre ötedeki Dünya ve Ay solda, uzay aracından sadece 43 kilometre mesafede yer alan Bennu ise sağda görülüyor. Fotoğrafın sağ alt kısmında ise Suyılanı (Hydra) takımyıldızının başı yer alıyor.
800 milyon dolarlık bir görevi temsil eden OSIRIS-REx, 3 Aralık 2018’de Bennu’ya ulaştı ve dört hafta sonra asteroidin yörüngesine girdi. OSIRIS-REx, 500 metrelik Bennu’nun yörüngesine girerek bugüne dek bu kadar küçük bir gök cisminin etrafında dönen ilk uzay aracı oldu. Bugün, uzay aracı asteroitten yaklaşık 1,6 kilometre mesafede hareket ediyor.
Bir yıl boyunca Bennu’yu gözlemleyecek olan OSIRIS-REx, haritasını çıkardıktan sonra 2020 ortalarında asteroidden numune toplayacak. Dönüş yolunda başına beklenmedik bir kaza gelmediği takdirde, Eylül 2023’te Dünya’ya ulaşmış olacak. Aynı yıl, Japonya’nın Hayabusa 2 uzay aracı da Ryugu asteroidinden getirdiği numuneler ile Avustralya’ya inecek.
Anlaşılacağı üzere, her iki görevin başarıyla tamamlanması 2023’ü Güneş Sistemi’nin geçmişine ait sırları aralayacağımız özel bir yıl yapacak.
Dünya’ya çarpabilir mi?
Bennu, sadece 4 milyar yıl öncesinin bilgilerini saklayan bir gök cismi olmaktan öteye giden bir özelliğe sahip. NASA tarafından “tehlike potansiyeli taşıyan” gök cisimlerinden biri kabul edilen Bennu, yörüngesi kapsamında Dünya’ya 0,05 AU (astronomik birim) yaklaşabilir. 1 AU, yaklaşık 150 milyon kilometreye denk geliyor.
Hesaplamalara göre Bennu’nun 2175 ile 2199 yılları arasında Dünya’ya çarpma ihtimali 2,700’de bir. Tabii bu gerçek olsa bile o güne dek Dünya’nın savunma amaçlı teknolojilere sahip olacağını öngörebiliriz. O günleri görecek olanlar, yukarıdaki aile fotoğrafına bakarak bugünleri anabilir.