2016 dünyanın ilk Drone Yarışı’nın duyurulması ile Dubai için heyecan verici bir yıl olacak.
Abu Dabi her yıl Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapmaya alışkın ama Dubai ciddi anlamda havalı bir yarış etkinliği düzenleyerek çıtayı epey yükseltecek ve Mart’ta en fütüristik yarışmalardan birine ev sahipliği yapacak. Dünyanın ilk Drone yarışından bahsediyoruz – evet, doğru okudunuz. Drone yarışları, modern teknolojinin ön plana çıkmasında önemli bir bulgu ve başlı başlına yeni bir yarış kategorisi.
Organizatörler drone teknolojisindeki en büyük olayın bu olduğunu söylüyorlar. Etkinliğin profesyonel pist yarışları ve serbest-stil müsabakalarda en iyi drone mücadelesi olacağı kesin. Sunulan birincilik ödülü göz önüne alındığında, neredeyse kendimizin bile katılmayı arzuladığı bir etkinlik. Yarışta birinci olacak kişi tam 1 milyon dolarlık ödülün sahibi olacak.
Drone Yarışı ilk önce sosyal medya hesapları olan insanlar tarafından desteklenen sosyal medya sporu olarak ortaya çıkmıştı ve o zamandan beri popülerliği gün geçtikçe arttı. Drone yarışını özel kılan başka bir şey ortalama bir kişinin bile – herhangi bir fiziksel gücü olmayan kimse dahil – global bir sahnede şampiyon olmak için rekabet edebilecek olması.
Dubai, turnuvaya veliaht Prensi Hamdan bin Mohammed Al Maktoum yönetiminde ev sahipliği yapacak. Kendisi sosyal medyada Fazza adıyla anılıyor ve bir açıklamasında “Biz dünyanın en dinamik kenti olmaya adayız ve gelişmekte olan en iyi sporlardan birine destek vermekten gurur duyuyoruz. Yarış drone’ları tasarlamak ve üretmek, 2020 yılına kadar 4 milyar dolarlık bir endüstri haline gelecek. Dubai yeniliğe ümit verme konusuna ve drone teknolojilerinin geliştirilmesine öncülük etme niyetinde“ diyor…
Dubai drone endüstrisinin yanı sıra dünyadaki insanlara ilham vermek için insanların dikkatini çekmek istiyor.
Bu drone yarışının kolay bir iş olmadığını unutmamanız gerektiğini hatırlatalım. Bu insansız hava aracını kullanan birisi tarafından neredeyse ‘baş döndürücü’ bir şekilde yapılıyor. Mesela, zemin üzerinde makinayı çalıştırmak için kullanan kişinin yüksek hızlı kameralar kullanmasına izin veriliyor.
Fazza’nın İnstagram hesabından yayınladığı kısa klipte drone’ların Burj Khalifa, Palm Jumeirah ve Atlantis gibi ünlü Dubai anıtlarının yakınından uçtuklarını görüyoruz.
https://www.instagram.com/p/_Ouqbqi1JS/
Dünya Drone Yarışı Organizasyon Ekibi– yeni etkinlik için görevlendirilen bir yönetim organı – 20 Aralık’ta kuralları ve katılım şartlarını açıklamışlardı. Drone’lar için gerekli şartlar ise eşit koşullarda yarışılması ve aynı güce sahip olanların tüm faaliyetlerinden emin olmak için detaylandırılmıştı.
12 Aralık Cumartesi günü düzenlenen bir basın toplantısında Birleşik Arap Emirlikleri Federal Hükümeti Kabine Bakanı Mohammed Al Gergawi “Dubai artık geleceğin hayal edilen şehirlerinden birisi, adeta gelecekten bir şehir. Dubai’de, her sonun yeni bir yolculuğun başlangıcı olduğuna inanıyoruz. ‘Gelecek’ yolculuğumuz başlıyor. Dünya Drone Yarışı gelecekte ulaşım aracı haline gelene kadar drone teknolojisinin sınırlarını zorlayan yarışların geleceği konumundadır. Gelişmekte olan bu önemli teknolojide yapılan bu etkinlikten umutluyuz…”
Adil ve açık rekabet, düzenleyici bir temel sağlamak ve Dünya Drone Yarışı’nı desteklemek için bir federasyon kurulacak. Drone Yarışları Dünya Örgütü (WORD) yarış serilerini destekleyecek ve denetleyecek.
Drone Yarışı için eleme turları dünya genelinde 1 Ocak’ta başlaması planlanıyordu ve 2016 Dubai finali ise 11 Mart’ta gerçekleştirilecek. Takımlar her ulustan olmak üzere en az 15 yarışmacı arasından ilk üçe kalmaya çalışacaklar. Takımlar da gerçek bir şey için 9 Mart günü Dubai’de hazırlıklarını yapacaklar. 10 Mart akşamında açılış etkinliği izlendikten sonra, ertesi gün serbest stil ve gerçek yarışları göreceğiz.
Takımı oluşturabilmek için tek bir pilot, bir yönlendirici, takım lideri, pit-stop teknisyeni ve bir pit-stop elemanı gerekiyor. Bu arada yarışa bir takım olarak ya da bireysel olarak katılım sağlanılmasına imkan veriliyor.
Takımdakilerin görevleri:
1- Pilot: Drone aracını kontrol etmek ile görevlidir.
2- Yönlendirici: Pilota sürekli drone’un etrafında ne olup bittiğinin bilgisini aktarmalıdır ve etrafındakilerden kasıt pilotun görüşünün yetersiz olduğu yerlerde ona yardımcı olması anlamına geliyor.
3- Teknisyen: Drone’un çalışma düzeninden sorumlu olmasının yanı sıra yarışma sırasında ve sonrasında drone bakımı ve gereksinimlerini karşılamakla görevlidir.
4- Pit stop elemanı: Drone’u güvenli bir şekilde piste indirmekle sorumludur.
5- Takım lideri: Tüm toplantılara katılmakla ve tüm usul ve düzenlemeleri yürütmekle sorumludur.
Son olarak etkinliğin resmi adresi burada yer alıyor. En iyi olan takım kazansın diyoruz!