Perşembe, Aralık 26, 2024
More

    Drone ile her yıl 1 milyar ağaç dikecek

    NASA’dan emekli mühendis Lauren Fletcher, insanların neden olduğu orman kaybının önüne geçmek için drone kullanarak bir yılda 1 milyar ağaç dikmeyi planlıyor.

    Orman kaybı küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının artmasına, okyanus seviyesini dengeleyen buzulların erimesine, hayvanların yaşam alanlarının azalmasına ve erozyon kaynaklı toprak kaybına neden oluyor.

    Sanayi tüketiminin önüne geçemediği doğa katliamı sadece ormanların değil temiz su ve gıda kaynaklarının da kirlenmesi ve tükenmesine yol açıyor.

    NASA’dan emekli Lauren Fletcher, CEO’su olduğu BioCarbon Engineering firmasıyla her yıl 1 milyar ağaç dikmeyi planlıyor. Şirket, kesmesi çok kısa sürmesine rağmen dikmesi ve yetiştirmesi uzun ve maliyetli olan ağaçları drone teknolojisiyle doğaya kazandırmayı planlıyor.

    Fletcher, drone kullanarak ağaçları insan eliyle dikme zorunluluğundan kurtarmayı amaçlıyor. Böylece ağaçların ‘daha iyi dikileceği’ yönünde bir garanti yok ama çok daha kısa ve ucuz olacağı belirtiliyor. Tahminler, drone ile ağaç dikmenin geleneksel yönteme oranla maliyeti en az yüzde 15 azaltacağı yönünde.

    Drone’lardan tohum yağacak

    BioCarbon Engineering, tohumları geçmişte ormanlık arazi olan bölgelere saçacak. İlk olarak insan eliyle dümdüz olan arazilerin yeniden ağaçlandırmaya uygun olup olmadığına yönelik analiz yapılacak ve harita çıkarılacak.article-2507837-196DFE5A00000578-684_634x389

    Gerekli onayın çıkmasının ardından, drone’lara harita üzerinde tohumları atacakları rota yüklenecek. Ardından, çimlenen tohumlar dakikada 10 tane olmak üzere drone’lar tarafından araziye yağdırılacak.

    Ekim (yani saçma) işlemi bittikten sonra görev sona ermeyecek. Tohumların kök salıp salmadığı kontrol edilecek ve drone’ların performansı analiz edilecek. Böylece drone ile ağaç ekme işleminin etkinliği gözden geçirilmiş olacak.

    Her yıl 26 milyar ağaç kesiliyor

    Fletcher ve ekibi planını çizdikleri yöntemin ekosisteme yararlı olması için yerel yetkililerle beraber çalışacak. Böylece her bölgeye özek biyoçeşitlilik önlemlerine uygun adım atılacak.

    BioCarbon Engineering, her yıl 26 milyar ağaç kesildiğine dikkat çekerek, her yıl 1 milyar ağaç dikilebilmesi halinde bu katlima hızlıca yama yapabileceklerini savunuyor.

    Temel sanayilerin yanı sıra altın aramak için de kesilen ağaçların insan eliyle yok edilmesi henüz çok zor görünüyor. Fletcher ve ekibinin Dünya’nın ömrünü buradan kaçabilmek için biraz daha uzatabileceğini umalım.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler