ABD, Indiana’da yer alan Purdue Üniversitesi’ndeki araştırmaya göre domuzlar uçamayabilir ama video oyunları oynayabilirler. Araştırmacılar domuzların ödüller için bir imleci hareket ettirerek burunları tarafından çalıştırılan bir dijital ekran ve joystick kullanabileceklerini gösterdi.
Bu karmaşık bir görevin temeli bir oyun çubuğunu hareket ettirmek ve bilgisayar ekranında olanlarla bağlantı kurmaktır. Ayrıca ekranda gerçekleştirdikleri kısa bir düzen sonucunda da bir ödül almaya bağlamaları gerekmektedir. Test edilen dört domuzun hepsi bunu bir dereceye kadar yapabildiler ve zekalarını gösterdiler.
Araştırmacılar görevdeki zorluğu artırıp onları yeni “seviyelere” gönderirken, domuzlar henüz Mario Kart’taki çocuklarla rekabet etmeye hazır değillerdi. Görevin başlangıcında maymunlarla yapılan deneydeki kadar bile başarılı olamadılar. Bunun nedeni, burnunuzla bir kumanda kolunun etrafında hareket etmenin karşıt baş parmaklardan çok daha zor olması veya domuzların bu görevde primatlar (iri beyinli yüksek memeliler) kadar iyi olmamasından kaynaklanabileceğini söylediler.
Porky için yüksek puan
Bu yeni çalışma, domuzlar hakkında halihazırda bildiklerimizle çok iyi uyuşuyor. Bir dizi karmaşık bilişsel görevde olağanüstü zeka gösterirler. Örneğin, farklı seslere farklı tepki vermeyi öğrenebilirler ve uzamsal öğrenme görevlerinde ustadırlar.
Ancak yapabileceklerinin sınırları vardır. Örneğin ayna kullanımı, tüm domuzların ustalaşabileceği bir şey değildir ve hangi cevabı vereceklerine karar vermek için basit geometrik şekiller kullansalar da, fotoğraflardan diğer domuzları tanımak çok zor. Koyun ve sığır gibi diğer çiftlik hayvanları, fotoğraflarda koyun ve sığır arkadaşlarını tanıdığı için bu şaşırtıcıydı.
Neden domuzların video oyun alanında oynamasını veya uzamsal öğrenme görevlerinde tatlı avlamayı öğrenmesi önemlidir? Sonuçta, ortalama bir çiftlikte bir Xbox bulmaları pek olası değildir. Araştırmacılara göre, bu çalışma, çiftlik hayvanlarının bilişselliği olan hayvan refahı araştırmasında büyüyen bir alanın parçasıdır.
Çiftlik Hayvanları Zekası
Çiftlik hayvanlarının ne kadar akıllı olduklarını önemsememizin üç ana nedeni vardır. Çiftlikler, yaşamak için giderek daha karmaşık yerler haline geliyor. Grup barınmaları artık Avrupa Birliği’nde norm haline geldi, yani domuzların sosyal etkileşimleri takip etmesi gerekiyor. Çiftlikler ayrıca, domuzların kendilerinin çalıştırması gereken otomatik besleyicileri giderek daha fazla kullanıyor ve bazı çiftliklerde – çoğunlukla organik olanlarda – dış mekan erişimi, hayvanların daha fazla alanda dolaşabilmeleri gerektiği anlamına geliyor.
Bu, çiftlik hayvanlarındaki can sıkıntısıyla mücadele etmek için iyidir ve şüphesiz çiftlik domuzlarının refahını iyileştirir. Ancak bu hayvanların yeteneklerinin ne olduğunu bilmek, önlerine çıkardığımız tüm değişikliklerle başa çıkabildiklerinden emin olmak önemlidir.
İkincisi, “içsel değer” etik kavramı var – bir hayvanın değeri sadece yaşayan bir varlık için nedir? Bir tarımsal ürün olarak parasal değer ya da bir insan için bir refakatçi olarak değer yerine, bu onun kendisi olması için sahip olduğu değerdir, tıpkı sıradan bir domuz olmak gibi.
Bu tür şeyler, genetik seçim programları ve domuz yavrularının annelerinden erken sütten kesilmesi gibi çiftçilik uygulamalarıyla değiştirilirse, bu etik soruları gündeme getirir. “Daha verimli bir tarım sistemi değişime değer mi?” diye de düşünebiliriz.
Son olarak, hayvan bilişini anlamak, hayvanların dünyayı nasıl algıladıklarına dair bize temel bir fikir verir. Bu anlayış daha fazla empatiyi teşvik edebilir ve beslediğimiz hayvanların daha iyi idaresini teşvik edebilir.
Çiftlik hayvanlarında bilişsel testler nispeten yeni bir odak alanı olduğundan, henüz keşfedilmemiş birçok yol var. Örneğin, insanlar tarafından Dünya’da en yaygın şekilde tutulan hayvanlardan bazıları olsalar bile, tavukların bilişsel yetenekleri hakkında çok az şey biliyoruz. Tavuklar, çoğumuzun onlara değer verdiğinden daha akıllı görünüyor.
Ayrıca çiftlik hayvanlarında kullanılan farklı yönetim uygulamalarının hayvanların bilişsel gelişimini nasıl etkilediğini anlamaya da yeni başlıyoruz. Çiftlikte bulunan türlerin anne bakımı olmaksızın yetiştirilmesi, yetersiz zorluklar ve sosyal grupların karıştırılması, bilişselliği olumsuz etkileyebilir. Araştırma kitlesi büyüdükçe, bunu çiftlik hayvanlarının yaşamlarını iyileştirmek için çiftliklerin iyileştirilmesine geri çevirebileceğiz.
Kaynak: Popsci