Perşembe, Kasım 14, 2024
More

    Doğmamış köpekbalığı embriyoları uteruslar arasında yüzerek kardeşlerini yiyor

    Birçok köpekbalığı türü yumurtalarını veya embriyoları bir sol ve bir sağ uterusta büyütüyor. Birçok hayvanın hamilelik döneminde embriyoların uterus içinde kısıtlı hareket ettiği biliniyor. Japonya’nın Okinawa Churaumi Akvaryumu’nda görevli araştırmacılar ise açık kahverengi hemşire köpekbalıkları (Nebrius ferrugineus) türü üzerinde yaptıkları gözlemlerde dehşete düştü. Embriyolar iki uterus arasında gezinerek yamyamlık yapıyordu.

    Araştırmacılar, “verilerin iki embriyo arasında sık yaşanan yer değiştirmeye işaret ettiğini ve bilinen “oturarak” pozisyondaki memeli fetüsünden çok farklı olduğunu” belirtti.

    Bilim insanları, ultrason cihazlarının sualtında kullanılabilen modelleri ile birkal yıl süren araştırmalar yaptı. Akvaryumdaki köpekbalıklarından alınan 40 ultrason verisi, ilk başta sorunsuz bir tablo ortaya koydu: Dört köpekbalığı embriyosu anne karnında geziniyordu. Ancak aile albümü kısa zamanda değişti.

    Annelerin bir tanesinde embriyolar üç kez yer değiştirdi. Bir diğer annede ise embriyoların tam 24 defa uteruslar arasında yer değiştirdiği tespit edildi. Taramalardan bir tanesi, embriyolardan bir tanesinin acele ile bir uterustan diğerine geçip durduğunu gösterdi. Embriyonun hızı ise saniyede tam 8 santimetre olarak ölçüldü. İşini hızlı halleden yamyam embriyo, ilk önce kardeşlerinden birini mideye indirdi. İki ay sonra, her iki uterusunda dört embriyo bulunan annenin karnında iki bebek kalmıştı. Ancak burada da bitmedi. Yamyam köpekbalığı embriyosu geride kalan son kardeşini de mideye indirerek kazanan olduğunu ilan etti.

    shark cervix open
    [Tomita etal/Ethology]

    Anne karnında kabus dolu anlar

    Biyologlar köpekbalığı embriyolarının uteruslar arasında gezintiye çıktığı konusunda uzun yıllar kesin bir karara varamamıştı. Discovery Channel için 1993’te çekilen bir belgeselde ise kaplan köpekbalıklarında benzer embriyonik hareketlilik ilk kez tespit edilmişti. Köpekbalıkları üzerindeki ameliyatlar da embriyoların hareketliliğine dair izler sunmuştu.

    En son araştırma ile bazı türlerin rahim boyunların embriyo geçişine izin verecek kadar geniş olduğu doğrulandı. Bugüne kadar yapılan benzer araştırmalarda diğer türlere ait embriyoların sadece solunumu kolaylaştırmak için ağızlarını açıp kapadığı gözlemlenmişti. En son araştırmanın ardından anne karnında korku filmi çeken başka türler olup olmadığı merak konusu.

    Embriyolar arasındaki yamyamlığın hemşire köpekbalıkları ile sınırlı olabileceği ve kum kaplan köpekbalıklarının da beslenme amaçlı embriyo hareketliliğine evrilmiş olabileceği düşünülüyor. Uterustan çıkan embriyoların beslenmek için karşılarına çıkan yumurta ve diğer canlı embriyolar ile beslenmesi kaçınılmaz bir durum olarak beliriyor.

    Araştırmacılar, Ethology dergisinde yayımlanan araştırmalarında, “hemşire köpekbalığı embriyolarının etkin yüzme yeteneğinin de diğer yumurtaları bulmasına yardımcı olduğuna” değindi.

    Bu yazıyı okuyan hamile okuyucularımız varsa kendilerinden korku dolu satırlar nedeniyle özür diliyoruz.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler