Çevre kirliliğinin en büyük girdisi olan plastik atıkları ortadan kaldırmayı amaçlayan Dow Chemical, normalde arazi doldurarak ortadan kaldırılan atıkları faydaya çevirmenin yolunu buldu. Firma, 2017’de başlayan proje kapsamında 100 ton plastik atığı geri dönüşümden geçirerek yol inşaatında kullandı.
Firmanın en son olarak Freeport, Texas’taki tesisinde inşa ettiği yok 700 kilo dönüştürülmüş plastik içeriyor. Bu miktar, 120.000 alışveriş poşeti imal etmeye yeter. İnşa edilen yollarda plastik ve asfalt kullanılırken, Dow asfalt/plastik oranını açıklamadı.
Okyanuslar için de çözüm olabilir mi?
Plastik atıkların doğaya atılmak yerine inşaat projelerinde kullanılması kirliliğin facia boyutlara ulaştığı okyanuslar için de umut olabilir. Okyanuslara en çok plastik atan ikinci ülke olan Endonezya, 2017’de Dow ile anlaşmış ve 2025 itibari ile okyanus atıklarını %70 azaltmayı hedeflediğini açıklamıştı. Dow, bu kapsamda Endonezya hükümetine plastik atıkların nasıl yola dönüştürülebileceği konusunda teknik bilgi vermişti.
Hindistan’ın Bangalore ve Pune kentlerinde 100 ton dönüştürülmüş atıktan yol inşa eden Dow, Haziran 2018’de de Tayland’da benzer çalışmalara başladı. Uzakdoğu ülkesi, okyanuslara en fazla plastik atan altıncı ülke konumunda.
Uzmanlar, plastik yolların aşınmaya daha dirençli olduğunu ve alfalt yollara kıyasla daha uzun ömürlü olacaklarını belirtiyor. Öte yandan, aşırı sıcaklara maruz kalmaları plastik-asfalt yolların zehirli kimyasallar yayabileceği endişesi de var. Hollanda merkezli VolkerWessels firması 2015 yılında yaptığı araştırmada plastik yolların asfalt yollara oranla üç kat daha uzun ömürlü olacağını (yaklaşık 50 yıl) belirmişti. Plastik yolların ayrıca 80 derece ile -40 derece sıcaklığa dayanabileceği belirtildi.
Devlet ve belediyelein kabul etmesi halinde, plastik atıkların yola dönüştürülmesi projesi dünyanın birçok yerinde hızla yayılabilir.