Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Dev hindistan cevizi yengecinin kuş avı ilk kez görüntülendi

    Daha önceden hiç görmediyseniz, gezegenimizde ikamet eden potansiyel bir uzaylı ile tanışmanızın vakti geldi. Kendisi, mercan adalarında yaşayan devasa bir kabuklu. Bacak genişliği 1 metreye, ağırlığı ise yaklaşık 4 kiloya ulaşan hindistan cevizi yengeci, görünümü ile tropikal ada tutkunlarının kabusu olabilecek türden bir canlı.

    ‘Hırsız yengeç’ olarak da bilinen Birgus latro, karada yaşayan en büyük omurgasızı temsil ediyor. Hint ve Pasifik Okyanusu’ndaki tatil cenneti adalarda hindistan cevizi keyfi yapan yengeçler, uzun bacakları sayesinde ağaçlara tırmanabilme özelliğine sahip. Güçlü kıskaçları ile hindistan cevizlerini kolayca kıran ve tadını çıkaran yengeçler, fırsatı yakaladı mı et yemekten de geri kalmıyor. Mark Laidre tarafından çekilen görüntüler, vahşi doğanın sunduğu acımasızlığın tropikal adalarda bile geçerli olduğuna en iyi örnek.

    Kaçak koyun Chris dünya rekoru kırdı

    Tüyler ürperten ziyafet

    Laidre, hindistan cevizi yengeçlerini yakından incelemek için 2016’da popülasyonlarının yüksek olduğu Chagos Takımadalarına gitti. Bir gece, dev yengeçlerden birinin ağaca tırmandığını görünce hemen kamerasını kaptı ve çekime başladı. Yengeç, uyumakta olan kırmızı ayaklı sümsük kuşunun yakınına sokuldu ve bir kıskacıyla kanatlarından birini kırdı. Kuş dengesini kaybederek yere düştü ve çaresizce uçmaya çalıştı. Bu anın sonrasında yaşananların ilk perdesi Laid’in videosunda görülebiliyor.

    Okinawa Churashima Derneği Araştırma Merkezi’nden Shin-ichiro Oka’ya göre bir hindistan cevizi yengeci için kuşların kanatlarını kırmak son derece kolay. Yengecin kıskaç darbesi hedefine tam 3300 Newton kuvvet uyguluyor. Bu kuvvet bilinen tüm kabuklulardan misliyle fazla ve bir aslanın ısırma gücüyle karşılaştırılabilir. Oka’nın verdiği bilgiye göre dev yengecin bir yumruğu vücut kütlelerinin 80 ile 100 katına eşit. Videodaki yengecin yaklaşık 2 kilo geldiğini söyleyen Oka, belirlediği hedefi öldürmenin yemekten daha kolay olduğunu belirtti.

    Yengeç, kuşu ağaçtan düşürdükten sonra soğukkanlı bir şekilde aşağı indi ve zavallı kurbanının diğer kanadını da kırdı. Böylece kuşun kaçma şansı tamamen ortadan kalkmış oldu. Laidre, yengece sonradan beş arkadaşının daha eşlik ettiğini ve ortaya ‘dehşet verici’ bir sahne çıktığını söyledi.

    Karıncaları saldığı şekerle zombiye çeviriyor

    Yengeç istilası kuşları tehdit edebilir

    Hindistan cevizi yengeçleri eğer kedi gibi kuş avlayabilseydi, küçük mercan adalarında büyük ekolojik etkilere neden olabilirlerdi. Bu tür adalarda yaşayan en büyük kara hayvanını temsil eden hindistan cevizi yengecinin kuşlara ne kadar meraklı olduğu da merak konusu.

    Laidre’nin yaptığı araştırmalar, kuşlar ile dev kabuklular arasındaki ilişkinin değişkenlerini inceliyor. Kuşlar yengeçlerle istila edilmiş bir adaya yumurta bırakmayacakları gibi buralara da fazla uğramamayı tercih edecek. Yengeçlerin kontrolündeki adalarda ise büyük kuşlar görmek mümkün olmayacak çünkü yetişkinliğe erişemeden yemek olacaklar.

    Laidre bir sonraki adımda dev yengeçlerin kumda kazdıkları yuvalarına kamera yerleştirecek. Bu şekilde ne sıklıkta kuş öldürdükleri yuvalarına taşıdıkları avlardan tespit edilmeye çalışılacak.

    Eğer Hint Okyanusu veya Pasifikte’ki adalarda tatile gidecekseniz, hindistan cevizi yengeci yiyebileceğiniz bir yer de tercih edebilirsiniz.

    Uzaylı levrek Avustralya’yı gözüne kestirdi

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler