Dev bir buzdağının yemek kaynaklarıyla bağlantısını kopardığı binlerce Adelie pengueni, kat etmek zorunda kaldıkları 60 kilometrelik yol üzerinde öldü.
Commonwealth Körfezi’ndeki kıyıya yakın Cape Denison’da bulunan kolonide, yaklaşık 160 bin penguen yaşadığı tahmin ediliyordu. 2,900 kilometrekarelik bir buzdağının 2010 yılında çarpması sonucu koloni ile deniz arasındaki bağlantı neredeyse koptu.
Avustralyalı bilim insanları, geride kalan yıllarda balık avlamak için koloni çevresinden dolanmak zorunda kalan penguenlerin hızla öldüğünü belirtti. Yeni Güney Galler Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi tarafından yapılan tahmine göre, 2011’den bu yana yemek aramak için yola düşen penguenlerden 150 bini hayatını kaybetti.
B09B adı verilen buzdağının su etkisiyle parçalanmaması veya sürüklenerek yerini değiştirmemesi halinde penguen kolonisinin 20 yıl içinde yok olabileceği belirtildi.
Güney Okyanus kıyılarında 100 yıldır yaşadığı bilinen penguenlerin, mevcut şartlar devam etmesi halinde Cape Denison’da fazla tutunamayacağı düşünülüyor.
Antarctic Science Journal dergisinde yayımlanan araştırma, ne kadar ilginçtir ki birçoğu yakın gelecekte işinden olacak bilim insanları tarafından yapıldı. Avustralya hükümeti, bütçe sıkıntıları nedeniyle küresel ısınmanın kanıtlandığı mazeretini uydurmuş ve 350 iklim araştırmacısının görevden alınacağını açıklamıştı.
Anrtarktika’nın tek bir noktasındaki gelişme hakkında detaylı veri bulunması, 20 yıldan uzun süren gözlemler sayesinde mümkün olabildi. Araştırmacılar, B09B’nin kilitlendiği noktaya çarpmadan önce en az 20 yıl kıyı boyunca sürüklendiğini belirtti.
Cape Denisa’daki penguenler hayatta kalma mücadelesi verirken, 8 kilometre ötedeki bir diğer kolonide ise nüfusun arttığı belirtildi.