Mars’ın yüzeyine gönderilen en gelişmiş keşif robotu olan Curiosity, uzaktan fark edilmese de giderek artan yorgunluk belirtileri göstermeye başladı.
Mars’ta üç yılı aşkın bir süredir kayalık arazileri ve tepeleri engel tanımadan aşan Curiosity’i yakından tanıyalım:
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından şu zamana kadar üretilen ve en zeki ‘Rover’ aracı olan Curiosity, 6 Ağustos 2012’ de Mars’a iniş yaptı.
Ağırlığı 900 kilo olan Curiosity, Mars’a daha önce gönderilen Sprit ve Opportunity’e oranla 2.5-3 kat daha uzun. Keşif robotunun tekerlekleri ise seleflerine oranla 5 kat daha ağır. Toplamda 17 kameraya sahip olan Curiosity, 7 metre mesafeden hedefini inceleyebilen lazer sistemi ile toprak yapısını 6 santimetre delme kapasitesine sahip. Curiosity robotik kolu sayesinde toprak yapısını örnekliyor ve numune toplayarak içinde bulunan laboratuvarda kimyasal ürünleri ve mineralleri analizden geçiriyor.
Enerjisini plütonyum-238’den alsa da bilgisayarı ve donanımları yorulmaya başlayan Curiosity’e kardeş geliyor.
NASA’nın başını çektiği uluslararası bir proje olan Mars 2020, adını aldığı yılda hayata geçirildiğinde küçük kardeşinden çok daha fazla özelliğe sahip olacak. En büyük yenilik, laboratuvarın toprak parçalarını toplayıp numuneleri içinde toplayacak olması. Curiosity’den daha küçük olacak şekilde hazırlanan bu robot, Mars’ta su ırmaklarını inceleyebilme özelliğine sahip olabilir.
Curiosity’nin tekerleklerinde son durum
Curiosity, Mars’ta geride bıraktığı üç yılın ardından iyice yoruldu. Curiosity’nin tekerlekleri her geçen gün daha da zarar görüyor. Alüminyumdan yapılmış bu tekerlekler yavaş yavaş parçalanırken, Curiosity’nin çalışması artık durdurulmalı.
Fotoğraflardan anlaşıldığı üzere, tamir edilme olanağı bulunmayan hasarlar giderek artmaya başladı. Gale Krateri’nin merkezindeki 5,5 kilometrelik Sharp Dağı’nın eteklerinde gözlemlerine devam Curiosity, yamaç ve tümseklerle dolu bölgede tekerlerini iyice zorlayacak. Mevcut şartlar ele alındığında, Curiosity’nin yıllardır Endeavour Krateri’nin kenarından ayrılmayan Opportunity gibi sabit bir noktadan gözlemlere devam etmesi mantıklı olacak.