Crowdsource olarak duyurulan ve ‘Google Play‘ uygulama mağazasında sessiz sedasız yerini alan yeni Google uygulaması, kısa görevleri gerçekleştirmek üzere kullanıcılara sorular sorarak haritalar çevirisi doğrulama, çeviri, resimli çeviri yazısı ve el yazısı tanıma gibi Google hizmetlerinin kalitesini artırmaya yardımcı olacak.
Uygulama şaşırtıcı bir şekilde kullanıcıların bu görevleri yapmaları karşılığında herhangi bir ödül veya küçük ödemeler sunmuyor, — bu da demek oluyor ki örneğin Amazon’un kitle kaynaklı çalışma pazarı Mechanical Turk gibi dağıtılmış iş gücü platformları için bir tehdit olmayacak.
Bu ayrıca Mechanical Turk gibi üçüncü partiler için yapılmış görevler dizini değil, yalnızca Google’ın kendi servis hizmetlerini geliştirmeye yardımcı olmak üzerine odaklanılmış bir çalışma.
Google’ın yeni uygulaması ilk olarak Android Police adlı blog sitesi tarafından fark edildi. Daha sonra ise TechCrunch’a doğrulama yapan teknoloji şirketi, 29 Ağustos itibariyle uygulamayı kendi mağazasında yayınladı.
Crowdsource uygulaması kullanıcılara öncesinde çeviri isteklerini işlemek üzere izin vermek için hangi dilleri akıcı olarak konuştuklarını soruyor. Uygulama içerisinde resim çeviri yazısı, el yazısı tanıma, çeviri ve çeviri doğrulamanın yanı sıra harita çevirisi doğrulama gibi küçük-görevler arasından seçim yapmanız için ise büyük butonlar bulunuyor.
Görevleri tamamlamak için elinizi hızlı tutmalısınız
Google’ın böyle bir uygulamayı kullanıcının katkısını arttırmaya teşvik edecek bir şeyler sunmadan başlatmış olması biraz garip görünebilir. En nihayetinde şirketi ücretsiz anketlerin yanıtlanması karşılığında Google Play kredisi sunan Google Düşünce Ödülleri örneği sayesinde zaten tanıyoruz. Yine de kullanıcıların transkripsiyon (resim çeviri yazısı) hizmetleri, çeviri ve daha fazlası üzerindeki yararlı katkıları karşılığında şirketin birkaç kredi sunması daha mantıklı olurdu diye düşünüyoruz.
Crowdsource görevlerini tamamlamak ölçtüğümüz sürelerde en fazla 5 ila 10 saniye sürüyor.
Uygulamanın çevirmenizi istediği kullanıcı resimleri ise çoğunlukla sokak işaretleri oluyor, ve el yazısı tanıma örnekleri ise “tavuk çizikleri” tarzında çıkıyor karşımızda. Görünüşe bakılırsa eğlenceli gibi duruyor bu görevler.
Google, 2006 yılında bu uygulama benzer bir şey olan Google Image Labeler adlı bir oyun piyasaya sürmüş ve kullanıcılardan bu resimleri isimlendirmelerini istemişti. Bu proje aslında şimdilerde crowdsource.google.com internet sitesinde halen işliyor vaziyette.
Buradan uygulamayı Google Play üzerinden telefonunuza indirebilirsiniz. Maalesef uygulama iOS cihazlar için indirilebilir değil.