Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Covid-19’a neden olan virüs ameliyat maskelerinde bir hafta yaşayabiliyor

    Yeni bir araştırma, Covid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 patojeninin ameliyat maskelerinde bir haftaya kadar hayatta kalabildiğine işaret etti.

    The Lancet dergisinde yayınlanan araştırma, Covid-19 hastalığına neden olan virüsün ameliyat maskelerinde bir haftaya kadar hayatta kalabildiğine işaret ederken, yüksek sıcaklıklarda direncini yitirdiğini gösterdi.

    Araştırmacılar, farklı çevre şartları ve sıcaklıklarda virüsün yayılma özelliğini incelemek için SARS-CoV-2’yi kültürledikten sonra iki hafta boyunca çoğalabilecekleri şartlarda tuttu. Virüs 4 derece sıcaklıkta varlığını kaybetmeden sürdürürken, sıcaklık 70 dereceye çıkarıldıktan beş dakika sonra faaliyetini yitirdi.

    Hangi şartlarda ne kadar yaşayabildiğini anlamak için yapılan deneylerde ise virüs pipet kullanılarak karton, kağıt, plastik ve diğer materyaller üzerine bulaştırıldı. Deney, %65 nemlilik oranında 22 derece oda sıcaklığında gerçekleştirildi.

    Kağıt ile mendil üzerinde virüsün sadece üç saat sonra yok olduğu görülürken, yün ve ahşap üzerinde iki gün hayatta kaldığı tespit edildi. Dahası, virüsün daha pürüzsüz yüzeylerde daha uzun hayatta kalabildiği anlaşıldı. Cam ve para üzerinde dört gün yaşayabilen virüs, paslanmaz çelik ve plastik üzerinde ise bir hafta yaşayabiliyor.

    Araştırmacılar, virüsün ameliyat maskelerinde kullanılan materyal üzerinde bir hafta hayatta kalabildiğini vurguladı. Öte yandan, deney kapsamında virüsün bulaştırılma şeklinden dolayı sonuçlar kesin veriler sunmuyor. Virüsün belli hijyen önlemleri ile temizlenebileceği, aynı zamanda yüksek sıcaklık altında sadece beş dakika içinde etkinliğini yitirdiği ifade edildi. Bu aşamada özellikle evlerde masa, kapı kolları, ışık düğmeleri, tuvalet ve elektronik aletleri temizlemek için gerekli hijyen maddelerinin kullanılması çok önemli.

    SARS-CoV-2 patojeninin nasıl yayıldığı, insan bağışıklık sistemini nasıl etkilediği ve hangi materyaller üzerinde ne kadar süreyle kaldığı gibi birçok konuda halen büyük bilinmezler söz konusu. Yine de yapılan araştırmalar belli bir ölçekte cevaplar sundu. Bakır üzerinde dört saatte yok olduğu anlaşılan virüsün, kartonda ise bir gün kalabildiği tespit edilmişti. Havada ise aerosol parçacıkları halinde 3 saat kalabildiği tahmin edilen virüsün, yine de havadan ne kadar kolay bulaştığı kesin değil. Haliyle, eldiven takmak, kullanılan maskeleri düzenli değiştirmek ve hijyen kurallarına dikkat etmek şart.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler