Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    “Çok fazla kahve içmek vücudun fizyolojik sistemini etkiliyor”

    Kahve tiryakileri üzerinde yapılan araştırmaya göre çok fazla kafein tüketmek vücudun dengesini sağlayan en önemli fizyolojik sistemi etkiliyor.

    Çok kahve tüketmenin birçok önemli vücut sistemini etkilediği ve faydalarının yanı sıra birçok sağlık riski de ortaya çıkardığı anlaşıldı.

    Geçtiğimiz yıl yapılan ve Journal of Internal Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada, 47 kahve tiryakisi denek olarak kullanıldı. Tiryakiler geride kalan 30 günde en az dört bardak kahve içtikten sonra günde sekiz bardak içtikleri bir aylık gözlem sürecine alındı. Bir süre sonra, deneklerden kan örnekleri alınarak biyokimyaları gözden geçirildi.

    Sonuçlar, toplamda 115 metabolitin kahve tüketiminden etkilendiğini ortaya koydu. 82 tanesi önceden keşfedilmiş olan metabolitin, 33 biyolojik süreç ile ilişkisi haritalandırıldı. Tespit edilen metabolik etkileşimlerin kesin sonuçları bulunmasa da, dikkat edilmesi gereken hususlar tespit edildi.

    Örneğin, günde sekiz bardak kahve içmek tıpkı kenevir aldıktan sonra sinir ileticilerin (nörotransmitter) azalmasını sağlayan bir etki yapıyor. Nihayetinde, vücudun fizyolojik dengesini sağlayan endocannabinoid sistemi (ECS) ile stereoidlere kadar birçok önemli sistemin çalışması değişiyor.

    Vücudun dengesi sarsılıyor

    Henüz 1990’lı yıllarda keşfedilen ve birçok hormonu kontrol eden ECS sistemi, fizyolojik dengemizi koruyan en önemli faktör olarak kabul ediliyor. Vücudumuz stres zamanlarında endocannabinoid üretimini azaltıyor. İki aylık deney süresinde yapılan gözlemlerde de, ECS metabolitlerinin azaldığı görüldü. Sebebi, düzenli olarak çok kahve tüketiminin stresi tekrar belli bir seviyeye çıkarması.

    Araştırmada yer alan Northwestern Üniversitesi’nden Marilyn Cornelis, sonucun “vücudun stres seviyesini dengeye çekmek için gösterdiği bir adaptasyon olabileceğini” ifade etti. Bunun ötesinde, ECS ile kontrol edilen algı, uyku ve iştah gibi birçok diğer his ve eylemin nasıl değiştiği de merak konusu.

    Cornelis, endocannabinoid değişimlerinin kenevir tüketiminden sonra gelen açlık gibi insanlarda yemek yeme alışkanlıklarını değiştirebileceğini belirtti.

    Kahve dükkanları Wi-fi sömürenlere karşı strateji geliştirmeli mi?

    Stereoit salgısı değişiyor

    Bilim insanlarının tespit ettiği metabolik değişimlerden bazıları da kimyasal mesaj taşıyıcılar olarak bilinen stereoitleri ilgilendiriyor.

    Araştırmaya göre, fiziksel gelişimden cinsel özelliklerimize kadar birçok fizyolojik değişimi temsil eden stereoitleri kontrol eden metabolitlerin salınımı kahve tüketimi ile artıyor. Bu da kahve tüketimi ile vücudumuzdaki stereoit bileşenlerinin azalması arasında bağlantı olduğuna işaret ediyor.

    Kahvenin hangi bileşenlerinin yukarıdaki etkileşimi tetiklediği ise kesin olarak anlaşılmış değil.

    Kahve satmayı hayal eden girişimciler için B planı: Mobil dükkan

    Diyabeti kontrol altına almak adına yardımcı olabilir

    Bahsi geçen yeni tespitlerin yanı sıra, kahve tüketiminin sağlığa faydalı belli özelliklerine de dikkat çekildi. Kahve, kilo kontrolü ve tip 2 diyabet riskinin azalmasında rol oynuyor.

    Cornelis, kahvenin bu özelliğinin polifenollerin (bitki özlü kimyasallar) glükoz düzenleyici etkilerinden geldiğine dair genel bir kanı olduğunu belirtti. Yeni araştırma, kahve ile endocannabinoid ilişkisinin lipid (yağ) metabolizması üzerinde etkileri olabileceğine işaret etti.

    Cornelis, yeni araştırmalar ile kafeinin sağlığımız üzerindeki detaylı etkilerini daha iyi anlayacaklarını ifade etti. O zamana kadar çok fazla kahve içmeyin.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler