JP Morgan Chase & Co. Şirketi Amerikan’ın en büyük bankacılık ve finans hizmeti veren şirketi. Şirket 240,000 kişiye iş olanağı sağlayarak bu alanda da en büyük işverenlerden biri aynı zamanda. Bu çalışanlar arasında avukatlar, kredi memurları gibi çalışanlar da var ve yılda 360,000 saati ticari kredi anlaşmalarının tercümanlığı gibi sıradan günlük işler için harcıyorlar. Şirket yeni bir yapay zeka ile bu boşa harcanan zamanı sıfıra indiriyor.
“İnsanlar yapay zekanın insan yerine geçeceğini konuşuyorlar her zaman. Ben ise insanların daha değerli işler için serbest kalacağını söylüyorum…”
JP Morgan haziran ayında COIN (Contract Intelligence) adında bir yazılımı devreye soktu. COIN bankacılık sektöründe kullanılan özel bir ağ bulutu tarafından desteklenen ve “öğrenebilen” bir makinede çalışıyor. Anlaşıldığı üzere makine öğrenimi teknolojisine dayanan COIN, dosyaların hazırlanmasında geçen süreyi kısaltmasının yanında JP Morgan’ın yapılan anlaşmalardaki hata payını da minimize ediyor. Bu hataların yaklaşık toplamı 12,000 toptan ticaret anlaşma gibi çok büyük bir miktar.
COIN bankanın bir parçası şirket çalışanlarının veya müşterilerinin bütün dosyalama işlemlerini yapıyor. Otomasyon sistemi JP Morgan’ın 9,6 milyar dolarlık bütçesi kapsamında geliştirilmekte. JP Morgan geçtiğimiz iki yılda yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yaptı. Banka yetkililerin yaptığı açıklamada “Biz teknoloji ve pazarlamaya ciddi yatırımlar yapıyoruz ve bunun bize güçlü geri dönüşleri var” diyor.
Verimlilik, otomasyon sisteminin doğruluğunun delili.
“İnsanlar daha değerli şeylerle uğraşacak”
Yakın gelecekte yapay zekanın yeni bir çağ başlatacağı beklenilen bir durum. Buna bağı olarak finans, taşıma, üretim, bilgi teknolojileri ve hatta hukuk gibi birçok sektörde çalışanların yerini otomasyon sistemleri alacak. Yapılan bir çalışma sonucuna göre, toplamda dünyadaki bütün işlerin %57’si otomasyon sistemleriyle yer değiştirme riski ile karşı karşıya.
Bu durumun en temel sebebi teknolojiye ulaşımın artması ve bilgisayar sistemlerinin giderek ucuzlaması. JP Morgan’ın COIN programı otomasyonların daha efektif olduğunu ve insan hatalarını ortadan kaldırdığının güzel bir örneği. Bankanın CTO’su olan Matt Zames “Çalışmalarımızın meyvelerini toplamaya başladık, bu beyhude bir çaba değil” diyor.
JP Morgan buna rağmen bu konuda çok daha ileri gitmeyi düşünmüyor, sebebi ise “işsizlik”. “İnsanlar yapay zekanın insan yerine geçeceğini konuşuyorlar her zaman. Ben ise insanların daha değerli işler için serbest kalacağını söylüyorum…” diyor JP Morgan’ın bilişim daire başkanı Dana Deasy.
Konu ne olursa olsun, gelecekte otomasyon sistemleri işçilik tanımını biraz değiştirecek gibi duruyor. JP Morgan gibi bazı şirketlerde ise bu değişim başladı bile. Enstitüler, kamu ve özel sektör bu değişime kendilerini ekonomik açıdan otomasyon sistemlerinin getireceği yeniliklere hazırlamak zorundalar.