Cuma, Kasım 15, 2024
More

    “Çinli araştırmacılar izin olmadan siyasi suçluların organlarını çaldı”

    Ortaya çıkan yeni bilgiler, Çin’de organ nakli araştırmaları için tutuklulardan çalınan organların kullanıldığını öne sürdü. Uluslararası tıp kuralları kapsamında bilim insanları organ nakli araştırmaları için idam edilen tutukluların organlarını kullanamıyor. Ayrıca, kişinin rızası alınmadan organları ölümden sonra alınamıyor. Yapılacak araştırmaların bilimsel dergilerde yayımlanması öncesinde de uluslararası etik komitesinin onayı gerekiyor.

    Ancak ortaya çıkan bilgiler Çinli doktorların hiçbir izin veya denetleme olmadan alınan binlerce organı hastalara naklettiğine işaret etti. Etik kuralları ihlal ederek yapılan nakillerde, siyasi suçlulardan alınan organların kullanıldığına dikkat çekildi.

    BMJ Open dergisinde yayımlanan haberin kaynağı, Avustralya ve ABD’li araştırmacıların gözden geçirdiği 445 araştırma makalesi. İngilizce olarak basılan söz konusu makaleler Ocak 2000 ile Nisan 2017 arasında aynı bilim alanındaki uzmanlar tarafından gözden geçirilerek yayımlammış. Araştırmalarda, söz konusu zaman diliminde aralarında kalp, ciğer ve akciğerlerin olduğu toplam 85,447 organ naklinden bahsediliyor.

    Yapılan analize göre, makalelerin %92,5’inde organların idam edilen mahkumlara mu ait olduğu yer almıyor. Daha da dikkat çekici olan, makalelerin %99’u donörlerin organ nakli için izin verip vermediğini belirtmiyor. Öte yandan, makalelerin %73’ünde uluslararası etik komitelerinin araştırmayı onayladığı belirtiliyor.

    Dışarıdan yapılan bir araştırma ise Çin’deki resmi organ donörleri ile nakil yapılan hastaların sayıları arasındaki uyumsuzluğa dikkat çekerek, organların tutuklulardan alınmış olduğu bulgusunu güçlendiriyor.

    Nasıl önüne geçilecek?

    The Conversation sayfasında yayımlanan makaleye göre, usulsüz organ nakline değinen araştırmada “incelenen makalelerde değinilen nakillerin siyasi tutuklulardan alınan organlara ait veri içeriyor olabileceği” ifade edildi.

    Makalenin yazarları, Çin’deki nakil sisteminin açıkça bozulmuş olduğuna dikkat çekerek düzeltilmesi için iki adım önerdi.

    İlk olarak, uluslararası etik standartları ile uyumsuz olan tüm makalelerin geri çekilmesi gerekiyor. Böylece, parmak basılan konunun önemine dikkat çekilmesi amaçlanıyor. İkinci olarak, düzenlenecek uluslararası bir konferans ile organ nakli prosedürünün gelecekte nasıl uygulanması gerektiği belirlenecek. Prosedürün içinde bilimsel makalelerin yayınlanması öncesinde donörler hakkında bilgi toplanması şart koşulacak.

    Araştırmacılar, yapılmasını önerilen zirve düzenlenene dek klinik nakillere ait makeleleri hazırlayan yayıncıların Çin’den hiçbir nakil araştırmasını kabul etmemesi gerektiğini tavsiye etti.

    Çin’in bu habere nasıl tepki vereceği ve sonrasında nasıl gelişmeler yaşanacağı merak konusu.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler