Uzay keşfi yarışında giderek nüfuzunu artıran Çin, Ay’ın ardından yeni hedefini Mars olarak belirledi. Çin Halk Danışmanlık Konferansı’nda konuşan Ay keşif programının direktörü Wu Wiren, gelecek yıla ait planlarını duyurdu.
CNN’de yer alan habere göre Wiren, “Geride kalan 60 yılda birçok başarıya imza attık ancak halen uzay keşfinin güçlü ülkeleri ile aramızda büyük bir mesafe var… Gelecek yıl ilk olarak Mars yörüngesinde konumlanacak, ardından yüzeyine inecek bir keşif aracı göndereceğiz” açıklamasını yaptı.
Son yıllarda uzay keşfin alanındaki çalışmaları ile öne çıkmaya başlayan Çin, 2013 yılında Chang’e 3 kondusu ile Yutu 1 keşif aracını Ay’a göndermişti. Bu yılın başında Chang’e 4 ve Yutu 2 ile Ay’ın öteki yüzüne inmeyi başaran ilk ülke olan Çin, bu yıl sonuna doğru Ay’a bir de numune toplama görevi düzenleyecek.
Uydular Mars’ın antik yeraltı su sistemine ait izleri ortaya çıkardı
Çin’in kaçınılmaz olarak bir sonraki büyük hedefi ise Mars. Mars görevini ilk kez 2016’da açıklayan Çin, bu hafta içinde jeolojik özelliklerinin Kızıl Gezegen’i andırdığı Şinghai eyaletinde ilk Mars simülasyon merkezini faaliyete geçirdi. Üs, içerdiği fütürist kapsül benzeri evlerde 60 kişiyi barındırabiliyor.
Günümüzde NASA (ABD), ESA (Avrupa) ve ISRO (Hindistan) yapımı uydular ve yer keşif araçlarının egemenliğinde olan Mars, 2020’de Çin’in de adım atmasıyla giderek çok daha hızlı bir keşif sürecine girebilir. Çin’in yanı sıra NASA Mars2020 ve ESA ExoMars Rosalind Franklin keşif araçlarını sırasıyla 2020 ve 2021’de Mars’a gönderecek.