Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Çin’in Ay keşif aracı son nefesini verdi

    Çin’in Yutu adlı Ay keşif aracı, 31 ay süren bilimsel gözlemlerinin ardından sessizliğe büründü.

    Ay’ın karanlık yüzüne uzay aracı göndermek gibi büyük planlar yapan Çin, ön keşif sürecinde yer alan Yutu’nun (Yeşim Tavşan) çalışmayı durdurduğunu açıkladı. Çin Ulusal Savunma Bilim, Teknoloji ve Sanayi İdaresi tarafından yapılan açıklamada, Yutu’nun Dünya’ya sinyal göndermeyi sonlandırdığı doğrulandı.

    Yutu, 2 Aralık 2013’te Chang’ı 3 roketiyle ateşlenmişti. Ay yüzeyindeki jeolojik yapıları ve mineralleri incelemek için tasarlanan Yutu için belirlenen görev süresi sadece 90 gündü.

    Yutu, 14 Aralık 2013’te Ay’a iniş yaparak, Sovyet Rusya’nın 1976’da gerçekleştirdiği Luna görevinden 37 yıl sonra Dünya’nın uydusuna inen ilk insan yapımı uzay aracı olmuştu.

    Ay’da birçok sorunla karşılaşan Yutu, ilk olarak Şubat 2014’te Dünya ile bağlantısını geçici olarak kaybetmişti. Yutu, 14 gün boyunca gece ve gündüz yaşanan Ay’da sıcaklığın -183’e kadar düşmesi nedeniyle donmuştu. Güneş ışınlarının dönmesiyle yeniden aktif olan Yutu, buna rağmen ortaya çıkan teknik aksaklık nedeniyle neredeyse hareket edemez hale geldi.

    Yutu looks around

    Ay için yeni keşif araçları hazırlanıyor

    Yutu, 31 ay süren görevinde çok fazla bilgi edinemese de, bilim dünyasına önemli veriler ve Çin’e büyük bir tecrübe kazandırdı. Ay’ın yüzeyi altında dört farklı kaya katmanı olduğunu tespit eden Yutu, aynı zamanda birçok etkileyici fotoğraf çekti.

    Çin, Chang’ı 2 uydusu ile 2012’de düzenlediği görevde Ay’ın yüksek çözünürlüklü 746 fotoğrafını çekmiş ve Dünya’nın uydusuna ait en detaylı haritayı çıkarmıştı. Çinli yetkililer, fotoğraflarda ABD’nin Apollo görevlerine ait izleri gördüklerini de açıklamıştı.

    Çin, 2018’de Chang’e 4 ile Ay’ın karanlık yüzüne inmeyi planlarken, bir yıl öncesinde Chang’e 5 ile yüzeyden örnek toplayarak Dünya’ya getirmeyi planlıyor.

    Ay keşfi projelerinde ABD ile başa baş gibi görünen Çin, 2020’li yıllarda başlayacak derin uzay madenciliği ve kolonileşme çalışmalarında şüphesiz büyük bir rol oynayacak.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler