Klonlama alanında başı çeken ülkeler arasında yer alan Çin, en son deney ile dikkatleri tekrar üzerine çekmeyi başardı.
Hepimizin bildiği gibi Çin, dünyada klonlama konusunda başı çeken ülkelerden biri ve uluslararası klonlama kurallarını hiçe saymasıyla biliniyor. Son günlerde yeni bir klonlamaya imza atan Çin, bizi şaşırtmaya devam ediyor.
Çin’in Şandong Eyaletinde, Çingdao Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Zhao Minghui ve liderliğini yaptığı araştırma ekibi, somatik hücre nükleer transfer yöntemiyle bir orman kedisi klonladı.
24 Aralık 2020 tarihinde Huzur anlamına gelen ve Pingui adını alan kedi, şu an 75 gram ağırlığında ve gayet sağlıklı.
Hayvan klonlamaları, ilaç sanayasi ve insan-hayvan hastalıkları tedavisinde oldukça önemli bir yere sahip. Ayrıca Şandong Üniversitesi de klonlama yapan ilk yükseköğretim kurumu oldu.
Peki Çin bu zamana kadar hangi klonlama çalışmalarında bulundu? Beraber inceleyelim:
Çinin İlk Klon Kedisi “Garlic”
İlk klon kedi “Sinogene” adlı hayvan klonlama şirketince gerçekleştirildi ve duyuruldu. 2019 yılının Temmuz ayında laboratuvarda doğan Garlic, doğduğunda gayet sağlıklıydı. Bu haber Çin’in farklı üniversiteleri tarafından takdir topladı çünkü üreme ve genetik özellikleri sebebiyle kedi, klonlaması zor olan hayvanlardan biridir.
Ayrıca şirket yetkilileri, bu klonlamanın, bağımsız ve tarafsız doğrulama kurumlarınca doğrulandığını belirtti.
Makak Maymunları Klonlanması
Çin Bilimleri Enstitüsüne bağlı olan Nörobilim Akademisinde nörolojik olarak sorunlu genler taşıyan (depresyon,uyku bozukluğu vs.) çoklu makak maymunları klonlandı. Bu klonlamalar hücre çekirdeği transferi yöntemiyle yapıldı. Şanghay`da dünyaya gelen 5 primatın insana benzer özellikte hastalıklar taşıdığı ortaya çıktı.
Çalışma, Çinde National Science Review’de yayımlandı.
Klon Köpeklerin İşlevselleştirilmesi
Çin Hayvan Klonlama Şirketi Sinogene, birkaç yıl önce 6 tane köpek klonlamıştı. DNA’sı %99 oranında Belçika Malinois cinsiyle uyuşan bu köpekler, sağlıklı bir şekilde hayatta kaldılar. Bu köpekler genetik açıdan diğer köpeklerden daha iyi görünüyordu. Ayrıca koku alma, tespit yapma, farklı bir çevreye adaptasyonda da çok başarılıydılar.
İşte aynı köpekler, 2019 yılının sonunda, Pekin Özel Kuvvetleri’nde işe başladı. Klon köpeklerin üstün özelliklerinden yararlanmak isteyen Çin Halk Cumhuriyeti, bu konuda da bir ilke imza atmayı başardı.
“Dünyanın İlk Tasarım Bebekleri”
Çin’in klonlamada geldiği en önemli nokta 2018 yılında doğan ve üstü kapalı şekilde belli edilen ikiz kız klon bebeklerdir. Klonlama kanunlarının tamamen hiçe sayıldığı bu çalışma, tüp bebek yöntemiyle yapıldı. Şenzen’li araştırmacı He Jiankui, ikiz bebeklerin “etkin ve yeni” bir yöntemle dünyaya geldiklerini dile getirdi. Yedi kadının tüp bebek tedavileri sırasında izole edilen bazı embriyolardan genetiği değiştirilerek bazı yeni embriyolar oluşturuldu. Gebelikle sonuçlanan bu çalışmada ikiz kız bebekler dünyaya geldi. Bazı araştırmacılar bu “insan” deneylerinin çok tehlikeli olduğunu söyleyerek destek vermediler.
Teknolojinin gelişmesi, insanların milenyum çağına uyum sağlaması ve yeni epigenetik yöntemler, yeni sorunları da beraberinde getiriyor. Klonlama yöntemi, birçok hastalığa tedavi sağlayabilecekken insan ırkının genetik olarak değişmesi gibi çok büyük bir sorunu da beraberinde getiriyor. Hukuki olarak klonlama, sürekli bir tartışma konusu çünkü insan mevcudiyeti oldukça belli hukuki kuralların olmaması mümkün değildir. Halen Uluslararası ortak bir klonlama protokolü ortaya konamadı. Ülkemizde de bu durum netlik kazanmış değil. Bu belirsizlik yerini kötü sonuçlara bırakmadan acilen ortak bir protokole geçilmelidir.
Kaynakça:
https://jag.journalagent.com/adlitip/pdfs/adlitip_21_2_31_45.pdf
Sputnik