Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Çin’de Doğum Oranları Düşüyor, Tehlike Çanları Çalıyor

    Kısa süre öncesine kadar “tek çocuk” politikası uygulayan dünya devi Çin, ciddi bir nüfus kriziyle karşı karşıya olabilir. Bugün 1.5 milyara yaklaşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de yüksek nüfus tehlikesi yerini “yaşlanan nüfus” tehlikesine bırakmış durumda.

    New York Times‘ın haberine göre Çinli akademisyenler hükümete yeni bir rapor sundular. Raporda yapılan uyarıya göre; Çin son zamanların en büyük nüfus azalmasıyla karşı karşıya ve bu durum yakın gelecekte ekonomik ve siyasi krizlere sebep olabilir.

    Akademisyenlere göre Çin’in “tek çocuk” politikası nüfus büyümesini yavaşlatma amacına ulaşmış olabilir, ancak bu durum yeni problemler ortaya çıkarmış durumda. Doğum oranlarındaki düşüş ve ortalama yaşam sürelerinin uzaması gelecekte çok büyük bir nüfusu destekleyecek çok az bir genç nüfus anlamına gelebilir.

    [Eugenio Pastoral/Unsplash]

    “Tek çocuk” politikası ilk kez 1979 yılında uygulanmaya başlanmıştı. Ailelere ikinci bir çocuk yapmayı yasaklayan yasa pek çok aileyi derinden etkilese de, bölgesine ve o bölgenin nüfusuna göre uygulamada farkılıklar yaşanıyordu. Yaşanan demografik krizin farkında olan Çin hükümeti 2016 yılında “tek çocuk” politikasını değiştirerek, tüm aileler için “iki çocuk” politikasına geçmişti. Ancak “iki çocuk” politikasına rağmen doğum oranları düşmeye devam ediyor.

    Aslında yaşanan dönüşüm pek çok gelişmiş dünya ülkesinde (ABD, Japonya, Almanya, İspanya, İtalya, Güney Kore…) yaşanan krizle aynı. Uzun yıllar boyunca sistemi ayakta tutmayı başarmış genç nüfus, artık eskisi kadar çocuk sahibi olmuyor ve doğum oranları hızla azalıyor.

    Çalışan ve vergi ödeyen insanların sayısı da hızlı bir şekilde azalıyor. Pek çok devlet gençleri bebek sahibi olmak için teşvik etmeye çalışsa da bu o kadar da kolay olmuyor. Benzer şekilde ortalama yaşam süresi de artıyor. Çalışan nüfusun yerini hızla robotların alacağı bir gelecek belki o kadar da uzak değil.

    Bu yazının orijinali Ozan Onat imzası ile Gelecek Şimdi sayfasında yayımlanmıştır.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler