Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Çin tamamı yapay zekâyla yönetilecek “Derin Deniz Üssü”nün peşinde

    İnsanın yapay zekâyla olan ilişkisindeki bilinmeyenler henüz netlik kazanmış değil. İnsan yaptığı her icatla kendi doğasını tehdit etse de yapay zekâ gibi varoluşunu kökten tehdit eden bir duruma sebep olmamıştı. Derin deniz tam da bu açıdan yapay zekâ kolonisinin yeni evi olabilir.

    26 Kasım 2018 tarihinde South China Morning Post‘ta yayınlanan yazıda Çin Bilimler Akademisi bilim insanlarının Güney Çin Denizi’nde derin deniz üssü kurmak için çalışmalara başladıklarını aktardı. Dahası, bütün sistem “yapay zekâ tabanlı robotlar” tarafından yönetileceğinin altı da çizilmiş. Sadece robot koloninin maliyeti 160 milyon dolar olarak hesaplanmış.

    Projenin gerçekleştirilmesi durumunda bu dünyadaki ilk yapay zekâ kolonisinin evi olacak. Bilim-kurgu filmlerine konu olabilecek bu heyecan verici çalışmanın ne gibi sonuçlar doğurabileceğini hayal etmek dahi nefes kesici.

    Projenin önemli detayları

    Derin deniz üssü Güney Çin Denizi’nin 6 bin ila 11 bin km derinliğine inşa edilecek. Üssün enerjisi gemi veya bir platformla olan kablo bağlantısı aracılığıyla sağlanacak.

    Tıpkı bir uzay istasyonu gibi eklemlenebilir kapsül modül ve platformlara sahip olacak üs, denizaltı gibi deniz taşıtlarının giriş-çıkış yapabileceği özel bölümlere sahip olacak. Bu sayede derin deniz yaşam formlarının araştırılması ve takibi gibi pek çok bilimsel çalışma yürütülebilecek.

    Denizaltıların yapay zekâ tabanlı robotlar tarafından yönetilebileceği ya da denizaltının bizzat kendisinin robotik bir yapıya sahip olacağı her iki senaryoda da görevler otonom olarak gerçekleştirilecek. Mineral örneklerinin toplanması da yine bu otonom işlemlerde yer alacak görevlerden olacak.

    Projenin bilimsel açıdan önemi

    Dünyamızın %70’i sularla kaplı olmasına rağmen okyanus tabanının henüz %1’lik kısmı keşfedilebilmiş durumda. Derin deniz çalışmaları sırasında bulunan canlı örnekleri ise görenlerde büyük şaşkınlık yaratıyor.

    Biyolojik çeşitlilik keşiflerinin de ötesinde güncel bir sorun olarak dünyanın karşısında olan iklim değişikliğinin etkilerini de bu proje kapsamında yapılacak araştırmalarla anlamak daha mümkün olacak. Bu da yeni çözümler geliştirilmesi noktasında tüm dünyaya yardımcı olacak.

    Yapay zekâ teknolojisi gelişmeye devam ederken, onlar için izole bir yaşam ve araştırma alanı tasarlamak; bunu yaparken de konumlamayı derin deniz olarak belirlemek gerçekten heyecan verici. “Yapay zekâ bilim robotları”nın araştırmalarıyla elde edeceği sonuçlar ise bambaşka bir merak konusu olacağa benziyor…

    Bu yazı Gelecek Şimdi sayfasında Yiğit Kırca imzası ile yayımlamıştır. 

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler