Pekin medyası, Çinli savunma şirketinin, dünyanın ilk kuantum radar sistemini geliştirdiğini öne sürdü. İddiaya göre radar 100 km menzile sahip. Eğer söylentiler doğruysa, görünmez uçakların değerini oldukça azaltacağa benziyor. Fakat oldukça ihtimal dışı bir iddia gibi görünüyor.
Bir kuantum radar, dolanıklık teorisine dayanır. Teoriye göre iki farklı parçacık, birbiriyle yakın bir ilişki kurar ve diğer parçacık kilometrelerce ötede olsa dahi, birini inceleyip diğeri hakkında bilgi sahibi olunabilir. Bu iki parçacığa “dolanık” adı verilir.
Kuantum radarlarda, bir foton bir kristalle iki dolanık fotona ayrılır ve bu işleme “parametrik aşağı evirme” denir. Radar birçok fotonu iki dolanık parçaya ayırır; diyelim ki A ve B parçaları. Radar A parçacıklarını mikrodalga ışınıyla havaya gönderir. Diğer B parçacıkları radar üssünde kalır. Radar üssünde kalan fotonlar çalışılarak, gönderilmiş fotonlar sayesinde dışarıdan bilgi alınabilir. “Fotonlar herhangi bir objeyle karşılaştı mı?”, “Obje ne kadar büyük?” ya da “Hangi yönde ilerliyor?” gibi sorulara yanıtlar bulunabilir.
Kuantum radarlar görünmez ajanları atomaltı parçacıklarla yener, radyo dalgalarıyla değil. Atomaltı parçacıklar objenin şeklinin radarın algılayabileceği dalgalara indirgenebilecek şekilde dizayn edilip edilmediği ile ilgilenmez. Kuantum radarlar aynı zamanda geleneksel radar yanıltma ve engelleme metotlarını da görmezden gelebilir.
Kuantum radarlar üzerinde çalışan tek ülke Çin değil. Lockheed Martin 2008’de bir teorik dizayn için patent almıştı. Fakat Lockheed’in planları çok daha kapsamlı: Kamuflajı, hipersonik uçaklardaki plazma örtüleri ya da yer altı tesislerini, el yapımı patlayıcıları, mayınları veya diğer tehditlerin üzerindeki gizleyici faktörleri görmezden gelerek hedef hakkında kullanışlı detayları görüntülemek.
Çin bunu gerçekten başardı mı?
Bir kuantum radarı son derece karmaşık bir yapı. Ciddi birçok teknik engel kuantum radar teknolojisini laboratuara hapsediyor. Şüpheci yaklaşmak için daha birçok neden var. Haberi yayınlayan Çinli Global Times gazetesi, Çin hükümetinin medya kuruluşu. Haberin kaynağı Mingpao Daily gazetesinin de Çin hükümetinin bir kolu olduğu iddia ediliyor.
Elbette, böylesine devrimsel bir askeri teknoloji çalışsa idi, Çin gösterişini yapmazdı, yani kanıt da ortada yok. Şimdilik, şüpheci yaklaşmak en iyisi. Fakat gerçek şu ki, Pekin çok kapsamlı çalışıyor. Amerikan hükümetinin görünmez hava araçlarına milyar dolarlar yatırmasına karşılık olarak Çin de böyle bir teknolojinin araştırmasından geri durmayacaktır.