Çin, Mars misyonu için 2020 yılında fırlatacağı Rover’ı tanıttı. Başkenti Pekin’de düzenlenen basın toplantısında, Çin’in Mars’ta yapacağı Rover tanıtılarak kullanılacak modül ve tanıtım videosu gösterildi.
NASA’nın büyük hayaller kurduğu Mars’a gitme yolculuğuna Çin’de dâhil oldu. Kızıl gezegene ilgi büyük hızla devam ediyorken uzay alanında çalışmalarını hızlandıran ülkeler şimdiden 2020 için planlarını hızlandırıyor. Çin’in yapacağı keşif çalışmaları bu alanda bir ilk olacak.
Çin’in Mars misyonu genel mühendisi Zhang Rongqiao basın toplantısında, “Keşif çalışmalarının sorunsuz şekilde yürütülmekte olduğunu ve 2020 yılında Temmuz ya da Ağustos ayında fırlatılması düşünülen Rover aracının tasarımları şimdiden hazır, şuan ona bir isim arıyoruz” dedi.
Zhang Rongqiao, 2020 yılında planlanan Mars yolculuğunun Hainan eyaletine bağlı Wenchang fırlatma merkezinden başlayacağını işaret ederek, “ Bu, Çin’in ay keşfinin ardından uzay keşfi alanında attığı bir diğer önemli adım olacak. Öngördüğümüz plana göre ilk Mars keşif misyonu 2020 yılının Temuuz ya da Ağustos aylarında Wenchang fırlatma merkezinde gerçekleştirilecek. Keşif modülü Uzun Yürüyüş 5 tipi taşıyıcı roketle yörüngeye oturtulacak. Yedi ay uçuşun ardından, modül Mars’ı çevreleyen yörüngeye girecek, daha sonra Mars’a iniş yaparak Rover’ı Mars yüzeyine bırakacak. Böylece gezegendeki ortam, coğrafi görünüm ve jeolojik yapıya dair veriler de elde edeceğiz” dedi.
İsim aranıyor
Uzay çalışmaları yürüten ülkeler bugüne kadar 43 kez Mars’ta keşif misyonları gerçekleştirdi. Bunlardan 22’si tamamen başarı sağlayabildi.
Çin’in Mars misyonu genel direktör yardımcısı Liu Jizhong, gezegenlerin hareket kurallarının getirdiği kısıtlamaya göz önünde bulundurduklarında, 2020 yılının Mars keşfi için son derece uygun olduğunu ve Çin’in Mars keşif misyonu uluslararası toplumun da dikkatini çekmiştir diyerek sözlerini tamamladı.
Ülkenin vatandaşları için bir kampanya başlattığını belirten Çin Devlet Dairesi, bir isim arayışı başlattığını bildirdi. Bu çalışma iki ay sonunda seçim yapılarak belirleneceğini bildirdi.
Ülkelerin bu çalışmaları büyük hızla devam ederken, ileride Türkiye’nin uzay alanında neler yapacağı merak ile bekleniyor…