Çin’in Zhejiang Eyaleti’nde gerçekleştirilen Dünya İnternet Konferansı’nda, elektronik ses üretme yöntemiyle (sentezleme) kendisine aktarıldığı sesleri kullanarak ilk yapay zekâlı haber sunucusunun tanıtımı yapıldı.
İngilizce anlatım yapan sunucunun üretiminde kullanılan teknolojiyi tam olarak tahmin edemesek bile en yeni makine öğrenimi araştırmasına dayandığını söyleyebiliriz. Görünüşe göre (devlete bağlı) Xinhua haber ajansı, haberi sunan gerçek bir insanın görüntülerini işleyip daha sonra konuşmacının sanal bir kukla haline getirilmesi için ağzın ve yüzün hareketli kısımlarını kullanmış. Profesyonellik gerektiren bu iş Adobe şirketinin tasarım programları, sentezleme tekniği ve yapay zekâ programları ile mümkün olabiliyor. Üstelik bu sayede filmlerde kullanılan CGI – 3D bilgisayar grafiği – tekniğinden daha hızlı olduğu sonucuna varılmış.
Xinhua ve South China Morning Post‘un raporlarına göre, yerel arama motoru şirketi Sogou işbirliği ile iki haber sunucusu (biri İngilizce yayınlar ve bir tanesi Çinliler için) üretilmiş. Xinhua, sunucuları ajansın TV, web ve mobil sonuçları için ucuz bir şekilde haber raporları oluşturmada kullanılabileceğini yineliyor.
Xinhua: ” Yapay zekâ destekli haber sunucularımız çoklu platformlarda bir gün içerisinde 24 saat boyunca çalışabilmekteler. “
Teknolojik yenilikten daha fazlası olabilir
İngilizce ve Çince yayın yapan iki sunucu da ajansın resmi web sitesinde ve çeşitli sosyal medya platformlarında günde 24 saat çalışarak, haber üretim maliyetlerini düşürüyor ve verimliliği arttırıyor.
Kullanılan teknolojinin henüz sınırlı olduğunu söyleyebiliriz çünkü İngilizce konuşan sunucunun video görüntülerinde yüz ifadesine bakacak olursanız hareket alanının sınırlı olduğunu ve sesinin ise açıkça yapay olduğunu fark edebilirsiniz.
Yine de belirtmemiz gerekir ki, bu alanda makine öğrenimi araştırmaları hızlı iyileştirmeler gerçekleştiriyor ve yapay zekâ sunucusunun gerçeğinden ayırt edilemediği bir geleceği hayal etmek zor değil.
Teknoloji alanında lider ülkeler arasına giren Çin’de haberlerin devamlı sansürlenmesinin ardından Xinhua’nın attığı adım daha fazla endişeye neden olabilir. Çünkü propaganda yaparak sahte sunucuları platformlarda göstermek kulağa oldukça ürpertici geliyor.
Bu arada, sentetik karakterler yavaş yavaş ana akım kültüre doğru yol alıyorlar. Kamuoyuna tanıtılan Hatsune Miku ve CGI Instagram modelleri buna birer örnek. Bu tarz örnekler daha çok eğlence dünyasını hareketlendirse de, haber okuyan yapay zekâ sunucuları teknolojinin bir yenilikten daha fazlası olabileceğini gözler önüne seriyor.
Xi Jinping sends congratulatory letter to the 5th World Internet Conference, which opens Wednesday in Wuzhen of eastern China's Zhejiang Province https://t.co/2oZewEZj8m pic.twitter.com/NTPVNfvNqk
— China Xinhua News (@XHNews) November 7, 2018