Sarı Çin Denizi üzerindeki kavgaları yatıştırmaya kararlı olan Çin, sadece gözdağı vermekle yetinen ABD ve müttefiklerine karşı çok ciddi bir hazırlık yapıyor. Bohai Shipbuilding Heavy Industrial Corporation (BSHIC) tarafından Liaoning eyaletindeki Hukudao kentine inşa edilen tesis, olumsuz hava koşullarına dayanıklı olacağı gibi casus uyduların içeride ne olup bittiğine dair ipucu toplamasına izin vermeyecek bir tasarıma sahip.
Tesisin en büyük özelliği, eşzamanlı olarak dört nükleer güçlü taarruz denizaltısı (SSNs) inşa edebilmesi olacak. Çin’in tek askeri denizaltı üreticisi BSHIC, geçmişte Tip 091, 093 SSNs ve Tip 092 ile 094 nükleer balistik füze denizaltısı (SSBN) inşa etmesiyle biliniyor. Çin, hayalet uçak ve jet geliştirme sürecinde olduğu gibi yeni nesil nükleer denizaltılarını da büyük bir gizlilik altında üretmek ve denemek istiyor.
Çin’in orman şehri yılda 900 ton O2 üretecek
Bir mega yapı daha
Çin’in mega yapılara ne kadar meraklı olduğunu (ve ihtiyacı olduğunu) biliyoruz. Kısa zamanda birçok örneği gördüğümüz dev mühendislik ve mimari projelerin en yenisi, oksijen üretmek için kurulacak orman şehri olmuştu. Tamamen farklı bir amaca hizmet edecek nükleer denizaltı tesisi ise Çin’in aklına gelen her mega yapıyı yapabilme yeteneğine işaret eden yeni bir örnek.
Dev montaj alanının genişliği tam 40,000 metrekare. İki paralel üretim hattından her birinin yarısı, denizaltı modüllerini inşa etme ve birleştirmek için kullanılacak. Üretim hatlarının diğer yarılarında ise gövde inşa edilecek. Böylece yeni nesil tip 096 nükleer taarruz denizaltılarından eşzamanlı dört tane inşa edilebilecek.
Çin en büyük atıktan enerji tesisini inşa ediyor
BSHIC tesisinin ilk üretimi tip 095 SSN olacağı ve bu yıl sonunda tamamlanacağı belirtiliyor. Tip 095’in sahip olacağı özelliklerle ABD’nin Los Angeles III ve Rusya’nın Akula II nükleer denizaltılarını geride bırakması bekleniyor.
Çin’in son 10 yılda teknoloji, bilim ve askeri alanda gösterdiği atılımlara bakarsak, geleceğin süper gücü olma konusunda kimseye rakip olma şansı tanımayacağını söyleyebiliriz. Çin, nükleer denizaltıları birbiri ardına suya bırakması ile Sarı Çin Denizi’ndeki jeopolitik çekişmede son sözü söyleyecek gibi görünüyor.