Çin’in Chang’e 4 kondusundan bırakılan Yutu 2 keşif aracı, Ay’ın öteki yüzünün bilinmeyen jeolojisine ait detaylı fotoğraflar ve veri göndermeye devam ediyor.
Chang’e 4 uzay aracı Ocak 2019’da Ay’ın öteki yüzüne inmeyi başaran ilk uzay aracı olmuştu. Ay’ın bilinmeyen noktasından ilk detaylı verileri göndermeye başlayan Chang’e 4, uydumuzda gecelerin sanıldığından çok daha soğuk olduğunu ortaya çıkarmıştı. Dünya’dan getirilen pamuk tohumları birkaç gün yeşermeyi başarmış olsa da Ay’ın -190 derece civarındaki aşırı soğuk gecelerine dayanamayarak ölmüştü. Chang’e 4, indiği noktadan Ay’ın öteki yüzündeki jeoloji ve mineroloji analizlerine devam ederken, küçük keşif aracı Yutu 2 yüzeyde gezinmeye devam ediyor.
Çin Ay Keşif Projesi (CNEP) ve Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNAS), Yutu 2’nin gönderdiği en son fotoğrafları basına sundu. Fotoğraflarda, Chang’e 4’ün iniş yaptığı Von Karmen kraterinin içerdiği bölge ile Statio Tianhe adı verilen keşif alanının yakınındaki alan görülüyor.
Bir günün 30 Dünya günü sürdüğü Ay’da şu ana kadar dört gündüz ve gece geçiren Chang’e 4 ile Yutu 2, beşinci Ay gecesinde uyku moduna girdi. Bunun sebebi, aşırı soğuklarda alıcıların bozulma riskini azaltmak.
Ay’ın öteki yüzünden gönderilen detaylı ilk fotoğraf ve videolar
Görev için belirlenen süre aslında tamamlanmış olsa da, Nisan ayının sonunda uyanmayı başarmaları halinde Chang’e 4 ve Yutu 2 görevlerine devam edecek. Belki de Mars’a 90 gün için gönderilen ve 15 yıl hayatta kalan Opportunity’nin izinden giderler?
Yutu 2’nin 28 Nisan, Chang’e 4’ün ise 29 Nisan’da uyandırılması bekleniyor.
Xinhua haber ajansına göre Yutu 2 şu ana kadar Ay’ın öteki yüzünde 178.9 metre mesafe kat etti.