Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Çin, Ay’ın karanlık yüzünden ilk numune toplama görevini başlattı

    En geç 2030’a kadar Ay’daki nüfuzunu kurmasını ve ardından Ay’da kolonişme sürecine girmesini beklediğim (mevcut gidişat altında) Çin, Dünya’nın uydusuna yeni bir görev başlattı.

    Gel-kit kilidi sebebiyle Ay’ın Dünya’dan görünmeyen yüzüne düzenlenen ikinci misyon, insansız bir uzay aracı ile numune toplamayı amaçlıyor. Çin ilk kez 2018’de Chang’e 4 görevi ile Ay’ın Dünya’dan uzak kalan yüzüne (nam-ı diğer karanlık yüzüne) inmiş, 2020’de düzenlenen Chang’e 5 görevi ile de 44 yıl ardından Ay’dan numune toplayan ikinci ülke olmuştu.

    3 Mayıs Cuma günü Long March 5 roketi ile Wenchang Uzay Ateşleme Merkezi’nden fırlatılan Chang’e 6, Ay’ın uzak yüzünden numune toplamayı amaçlayan ilk görev. İnsansız uzay aracının Güney Kutup bölgesindeki Aitken Havzası’na inmesi ve numune toplamasının yanı sıra birçok deney gerçekleştirmesi bekleniyor.

    Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yetkililerinin yanı sıra Fransa, İtalya ve Pakistan gibi ülkelerden bilim insanı ve yetkililerin takip ettiği ateşleme, aynı zamanda uluslararası bir proje. ESA ve diğer ülkelerin Chang’e 6 taşıma yükünde Ay çalışmalarına yönelik deneyleri bulunuyor.

    Reuters’ın verdiği bilgiye göre, ABD’den hiçbir kurum Chang’e 6 taşıma yüküne katkıda bulunmak için başvuruda bulunmadı. ABD kanunları kapsamında, Çin’in NASA ile işbirliği kurması yasaklanmış durumda.

    Uzun süreli üs için ilk adım

    Chang’e 6, Çin ve Rusya’nın başını çektiği Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu’nun (ILRS) ilk adımı olarak görülebilir. Misyon, sadece Çin ve Rusya için değil ancak ESA için de Ay’da kalıcı üs kurulabilmesi için adına kullanılabilecek materyaller hakkında kritik bilgiler sunacak.

    Toplanacak numunelerin incelenerek bir yer ve yörünge üssü kurulmasında ne kadar kullanılabileceğini anlamak uluslararası çaba için büyük önem taşıyor. Çin Ay Araştırmaları Projesi baş mühendisi Wu Weiren, geçtiğimiz ay Çin Ay Konferansı’nda yaptığı açıklamada ILRS’e ait ‘bir ön modelin’ 2035 civarında yapılabileceğini belirtti.

    Chang’e 6’nın 53 gün sürmesi beklenen görevi, gelecekteki Ay misyonları için bir kırılma noktası olabilir. Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) yetkilerine göre, görev Ay’ın yörüngesindeki hareket kotrolü, yüzeye alçalma, yüzeyden yükselme ve numune toplanması gibi basamakların tasarımı ve yeni teknolojileri için öncü olacak.

    Chang’e 6, Dünya ile iletişimi Mart ayında Ay yörüngesine ateşlenen Queqiao-2 uydusu ile yapacak.

    Soru: Peki ABD Ay’da nüfuzunu kaybetmemek için ne yapacak? Çin’in bugüne kadar hiçbir Ay görevinde başarısızlığa uğramamış olduğunun da altını çizmek gerekiyor.

    Kaynaklar: CNN/Reuters
    Ana görsel: Twitter/CNSA Watcher

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler