Çin, Maglev treni alanında hız rekorunu kırmak için kolları sıvadı. Xinhua haber ajansında yer alan bilgiye göre, China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) saatte 600 km hızla yol alacak trenin test edilmesi için 5 kilometrelik ray döşedi.
CRRC tarafından yapılan açıklamada, saatte 200 km hızla ilerleyecek ‘orta sınıf’ bir Maglev treni de hazırlanacağı ifade edildi. CRRC yetkilisi Sun Bangcheng, amaçlarının ‘yerel teknolojiler ve standart sistemleri kullanarak küresel alanda kullanılabilecek yeni nesil yüksek hızlı maglev trenleri inşa etmek olduğunu’ söyledi.
2020’lerde 600 km’yi göreceğiz
Çin, 20000 km’ye erişen demiryolu ağı ile dünyanın bu alanda en büyük tren ulaşımı altyapısına sahip. Mevcut altyapının oluşturulması için 538 milyar dolar harcayan Çin, şimdi en hızlı tren alanında da zirvede yer almak istiyor.
Japonya, geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği denemede saatte 590 km/s hıza ulaşmayı başarmış ve 12 yıllık rekoru kırmıştı. Ancak yüksek hızlı Maglev treninin yolcu taşıyacak güvenlik seviyesine ulaşması için bir 10 yıl daha gerektiği belirtilmişti.
Manyetik levitasyon teknolojisini kullanan en hızlı tren ise Şanghay ile Pudong Uluslararası Havaalanı arasında gidip gelen Şanghay Maglev. Tren, saatte 430 km hıza erişiyor.
Türkiye de Maglev’e geçecek
Maglev trenler akıl zorlayan hızlara erişme özelliği geleneksel teker-ray etkileşimini ortadan kaldırmasıyla elde ediyor.
Elektro mıknatıslar eşzamanlı olarak treni arkadan iterken, ön tarafından çekiyor. Üretim maliyeti astronomik olsa da, dizel yakıtlı trenlere kıyasla Maglev trenleri çok daha hızlı ve sürdürülebilir olmasıyla öne çıkıyor.
CRRC, manyetik levitasyon teknolojisinde öne çıkarak Japonya’nın elinden milyarlarca dolarlık ihaleleleri de kapmaya başladı bile. Firmanın Maglev projeleri yürürmeyi planladığı ülkeler arasında Türkiye, Britanya, Avustralya, Güneydoğu Asya, İran, Meksika, Tayland, Endonezya ve Rusya da yer alıyor.
Bu listede yer almayan ABD, federal hükümetin henüz desteklemediği projeyi özel firmalarla yürütmeye çalışıyor. ABD’nin yüksek hızlı ulaşım alanında Maglev’i bile geride bırakabilecek Hyperloop projesi ise henüz hayata geçmek için çok erken.
Dikkat çekici bir nokta, manyetik levitasyon alanında dünya rekorunun (maglev treni değil) ABD’ye ait olması. ABD Hava Kuvvletleri 846’ncı Test Taburu, bu yıl başlarında yapılan denemede roketle ateşlenen bir kızağı saatte 1018 km hıza ulaştırmayı başarmıştı. Kızak, 7 futbol sahası uzunluğundaki mesafeyi 2 saniyede kat etmişti.