Artan su ve gıda yetersizliğinin yanı sıra azalan doğum oranı, yapay zeka (AI) teknolojilerini ülkelerin geleceği için daha da kritik hale getiriyor. Başta otonom sistemler olmak üzere AI alanında artan gelişimlerin başını ise Çin’in çekmesi muhtemel. AI araçları üreten Stability AI CEO’su Emad Mostaque, X’te yaptığı paylaşım ile Çin’in AI alanındaki çalışmalarına ait önemli bir tahminde bulundu.
Mostaque, dün X’te yaptığı paylaşımda, Çin’in ilk olarak 100 milyon, ardından 1 milyar robota sahip olacak ilk ülke olacağını söyledi. Ayrıca, bu senaryonun birçokları tarafından beklenmediğini de not düştü.
Aynı gün, Elon Musk X’te paylaşım yaparak “gelecekte insanlardan fazla robot olacağını” söyledi.
Başta ağır sanayi ve medikal sektöründe robotlara fazlasıyla ihtiyaç olunduğu aşikar. Çin’in bu aşamada planları ise çoktan yürürlüğe girmiş durumda. Öyle ki, Çin 2025 yılında insansı robotların kitle üretimine başlamayı planlıyor.
Pekin Sanayi ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığı (MIIT), Kasım ayı başında yayınladığı kılavuz ile insansı robotlar üretimindeki amaçları açıkladı. Kılavuza göre insansı robotların üretimi ile temel teknoloji alanlarında çığır açıcı gelişmeler yaşanacak ve temel bileşenlerin güvenli ve etkin bir şekilde tedarik edilecek. Plana göre, insansı robotlar 2027 yılına gelindiğinde Çin’in ekonomik büyümesi için ‘yeni bir motor’ haline gelecek (itici güç diyelim).
MIIT planları kapsamında insansı robotların sağlık, ev hizmetleri, tarım ve lojistik gibi temel alanlarda kullanımı önümüzdeki yıllarda artacak. Aynı zamanda, üretim sektöründe insanlar için tehlike arz eden alanlarda robotların kullanımı yaygınlaşacak.
Çin’in amacı sadece insansı robotların kitle halinde üretilmesi değil, aynı zamanda bu alanda dünya lideri olmak. Bu kapsamda sanayi standartları geliştirilecek, ürün test kapasitesi artırılacak, laboratuvarlar, sanayi organizasyonları ve açık kaynaklı komüniteler kurulacak. Çin aynı zamanda küresel insansı robot sanayisinde uluslararası kurallar ve standartların belirlenmesi için öncü rol oynamak istiyor.
10,000 işçiye 500 robot
Pekin Ağustos 2023’te robotik teknolojileri gelişimlerinin hızlandırılması için robotik finansmanının $1.4 milyar artırılacağını açıkladı. 2024 başında “Robot + Uygulama Aksiyon Planı” yayınlayan Çin, 10 sanayide otomasyon teknolojilerinin yaygınlaştırılmasını amaçlayacak. Bu sanayiler üretim, tarım, mimarlık, lojistik, enerji, sağlık, eğitim, yaşlı bakım hizmetleri, ticari toplum hizmetleri, acil durum ve ileri seviye çevre uygulamaları olarak belirtildi.
Çin, 2025 itibari ile her 10,000 işçiye karşılık 500 robot atamayı planlıyor. Uluslararası Robot Federasyonu (IFR) tarafından verilen bilgilere göre, Çin’in son yıllarda robot kullanımı da hızla artmış durumda. Çin’in sanayi robotik piyasasına 2021 yılında 243,000 yeni donanım eklentisine tanık olurken, bir yıl öncesine kıyasla %44 artış yaşandı. Söz konusu artış ile Çin 2020 yılında en çok robotik donanıma ait dokuzuncu ülke iken 2021’de ABD, Hong Kong ve İsveç’i geride bırakarak beşinci sıraya yükseldi.
I, Robot filmini hatırlayanlar?
Kaynak: therobotreport.com
Ana görsel: Aideal Hwa/Unsplash