Cuma, Ocak 10, 2025
More

    Ciddi zihinsel hastalıklar ömrünüzden en az 10 yıl götürebilir

    ABD’de yapılan araştırma, ağır depresyon, bipolar bozukluk ve psikoz gibi ciddi zihinsel hastalıkların çok ciddi bir maliyet oluşturmasının yanı sıra yaşam süresini de kısalttığını gösterdi.

    Günümüzde milyonlarca insanın boğuştuğu ciddi zihinsel hastalıkların (SMI), ömür boyunca çok ciddi bir maliyete neden olduğu ve aynı zamanda yaşam süresini belirgin ölçüde kısalttığı anlaşıldı. SMI ile boğuşanlar için en ciddi sorun ise önyargılar, utanç ve maddi yetersizlikler nedeniyle yardım alamamak.

    Güney California, Los Angeles Üniversitesi’nden Seth Seabury ve ekibi tarafından yapılan araştırma, ciddi zihinsel hastalıkların bireyler üzerinde neden olduğu finansal etkiyi ölçtü.

    Health Affairs dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 25 yaşında SMI teşhisi konan bir insan için hastalığı ömür boyu maliyeti 1.85 milyon dolar olarak belirdi. Söz konusu maliyet diyabet ve kanser hastalığının ömür boyu maliyetine benzer çıktı. Öte yandan, SMI beliren yaşların ortalaması çok daha düşük. 15-30 yaşlar arasında beliren ciddi zihinsel hastalıklar, mağdur ettikleri kişilerin eğitim hayatını da doğrudan etkilediği için genelde daha düşük gelirler elde etmelerine neden oluyor.

    Araştırma ekibi, SMI mağduru insanların eğitimlerine destek verilmesiyle hastalıkların neden olduğu maliyetin bir kısmının azaltılabileceğini belirtti. Genel tabloda, ciddi zihinsel hastalıkları bulunan kişiler sağlıklı kişilerin elde ettiği gelirin yarısını kazanıyor.

    Araştırmacıların gerçekleştirdiği simülasyon, ciddi zihinsel hastalıkların düşük gelirin yanı sıra insan sağlığını da fazlasıyla olumsuz etkilediğini gösterdi. Simülasyona göre, SMI bireylerin yaşam süresini 10 seneden daha fazla kısaltabilir. Dahası, yeti yitimsiz yaşam beklentisi 42.3 yıldan 20.6 yıla geriledi. Yeti yitimsiz yaşam beklentisi, mükemmel sağlık beklentisine karşılık hastalıkların neden olduğu açıkları ölçmek için kullanılan bir terim. Ek olarak, SMI kişinin tam zamanlı bir işte çalışma süresini de yarı yarıya azalttı. Üst düzey eğitim alan bireylerin ise yaşam, yeti yitimsiz yaşam beklentisi ve tam zamanlı iş sahibi olma süreleri artış gösterdi.

    Araştırmacılar, eğitim süreçlerinde destek gösterilmesi halinde ciddi zihinsel hastalıklara sahip kişilerin maddi yükünün en az %4 azalacağını gösterdi (yaklaşık 73,600 dolar). En kritik faktör ise sadece eğitim alanında verilen desteğin yeterli olmadığı. Zihinsel hastalıkların aşılması için yardıma ihtiyacı olan kişilere çok daha fazla destek vermek gerekiyor.

    İlginizi çekebilir:

    https://www.dijitalx.com/2018/10/02/depresyon-dusunme-becerilerinizi-nasil-etkiliyor/
    https://www.dijitalx.com/2019/06/12/21inci-yuzyilin-en-ciddi-hastaliklarindan-biri-alzheimer-nedir/
    https://www.dijitalx.com/2019/05/20/uyusturucu-gercegi-extasy-meth-lsd-ve-daha-fazlasi/

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler