Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    Ceres’in esrarengiz yapılarına ait ilk video

    NASA, Ceres’in Las Vegas’ı sönük bırakan parlak noktalarını ve 4 kilometreyi aşan piramit dağının nasıl oluştuğunu halen bilmiyor.

    Dawn (Şafak) uzay aracının Asteroit Kuşağı’nda yer alan en büyük gök cismi Ceres üzerindeki gözlemleri, New Horizons’ın tarihi Plüton geçişiyle kısa süreliğine de olsa gündemden uzaklaşmıştı. NASA’nın hazırladığı yüksek çözünürlüklü topografik haritalar sayesinde, gezegendeki en dikkat çekici iki yapıya yakından bakma şansını yakaladık.

    Dawn, 20 Temmuz’dan itibaren Ceres’i görüntüleyeceği üçüncü haritala yörüngesinde konumlanmaya başladı. Cüce gezegene 1,448 kilometre yaklaşacak olan uzay aracı, bu sayede parlak noktaları ve antik uzaylılar tarafından yapıldığı düşünülen piramit dağı daha yakından inceleyecek.


    Yapılan yeni ölçümlerle çapı 950 kilometreden 940 kilometreye düşürülen Ceres, tıpkı Plüton gibi Güneş Sistemi’nin oldukça gizemli noktalarından biri. Güneş Sistemi’nin iki ayrı sınırında yer alan her iki gök cismi, gelecek yıllarda insanlığın ufkunu açacak birçok yeni bilgi sunacak.

    NASA, sunduğu en yeni videoda Ceres hakkındaki soru işaretlerini daha detaylı inceliyor. Cüce gezegen mi yoksa devre dışı kalmış bir Ölüm Yıldızı mı bilinmez, Ceres’in gizemi daha birçoklarını astronomi meraklısı yapacak.

    Sonunu 3D gözlüklerle izleyebileceğiniz videoya, içerdiği anlatımı aşağıda okuyarak göz atabilirsiniz:

    Esrarı henüz çözülemeyen parlak noktalar, adını Roma mitolojisinden alan Occator adlı kraterde yer alıyor. Genişiği yaklaşık 100, derinliği ise neredeyse 3,2 kilometre olan kraterdeki parlak bölge, Las Vegas’tan bile büyük bir alanı kaplıyor.

    Ceres yüzeyinde güneş ışınlarını en fazla yansıtan yüzeyi temsil eden parlak noktaların bileşeni ve yapısı henüz anlaşılmış değil. NASA, Dawn ile parlak noktaların kaynağını anlamaya çalışıyor ancak kesin bir bulgu için daha alçak bir noktadan Occator’a göz atmak gerekiyor. Parlak noktaların anlaşılmasıyla, kaya ve buz karışımı olan Ceres’in esrarengiz jeolojik yapısı da ortaya çıkarılabilir.

    NASA videosunda dikkat çeken ikinci yapı, en az Occator’daki parlak noktalar kadar dikkat çekici olan piramit şeklindeki dağ. Antik bir uzaylı lordun mezarı olabileceği de düşünülen dağ, tam 6,5 kilometre yüksekliğinde. En ilginç özelliği ise bir çarpışma kraterinde değil, düz bir alanda yer alması.

    Bir yüzü karanlık, diğer yüzü parlak çizgiler içeren dağın nasıl oluştuğu ve şeklini nasıl aldığı, Ceres’in en çok merak uyandıran bir diğer gizemi.

    Dawn, aylar geçtikçe keşfedilen ilk cüce gezegen Ceres’i daha yakından gözlemleyecek ve Güneş Sistemi’nin şafağından bu yana başından neler geçtiğini anlamaya çalışacak…

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler