Temmuz ayında gerçekleştirilen operasyonda 200’den fazla polis ve gümrük yetkilisi başkent Prag ve Bohemya eyaletinde 10’dan fazla noktaya baskın düzenledi. Baskınlardan birinde yetkilileri dehşete düşüren manzaralar ortaya çıktı.
Prag’taki tesislerden birinde yerde henüz kısa süre önce öldürülmüş dört yaşında bir kaplan bulundu. Kaplan boynundan vurularak öldürülmüştü ve gözlerinden bir tanesi oyulmuştu. Otopsi sonucunda hayvanın boğazından vurulduğu belirtildi. Sebebi, vücudunun zarar görmesini engellemekti.
Yetkililer, Çekya’da ortaya çıkarılan ve Avrupa’nın farklı bölgelerinde de olduğu düşünülen yasadışı hayvan çiftliklerinin ağırlıkla Asya’daki karaborsaya hizmet ettiğini belirtti: Çiftliklerde yetiştirilen hayvanlar öldürüldükten sonra organları yüksek fiyatlara Asya’daki alıcılara satılıyor. Organlar, şifalı oldukları inanılan alternatif tıp ilaçlarının üretilmesi için kullanılıyor (veya muhtemelen zenginlerin sofralarına gönderiliyor).
Trophy (ganimet) adı verilen operasyonda yer alan Çekya Çevre Denetim Kurulu (CEI) yetkilisi Pavla Rihova, “Yıllardır yasadışı kaplan yetiştiriciliğinin sadece Asya’da değil Avrupa’da da ciddi bir sorun olduğu konusunda uyarıda bulunuyoruz… Birçok kaplan Avrupa’da esir tutuluyor ve bunu yapanların kim ve nerede oldukları bilinmiyor” dedi.
Fiyatlar 25,000 dolara kadar çıkıyor
Rusya’da geçtiğimiz ay bir araya gelen Nesli Tehlike Altında Olan Vahşi Yaşam ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticareti Yönetmeliği (CITES) toplantısında, kaplan parçalarının Çekya’da yasadışı ticaretinin 2013’ten bu yana devam ettiği ve bu parçaların Vietnam’daki alıcılara satıldığı belirtildi.
Yetkililer, bu yıl ortaya çıkarılan mezbahanın öncesinde kaplan parçalarının ticaretinin yapıldığına dair deliller elde etmişti. 2013 yılında bir adam çöp torbasına doldurduğu ve iki kaplana ait toplam sekiz kilo kemik ile yakalanmıştı. Aynı zamanda hoparlörler içine gizlenen diğer kemikler ile diş ve pençeler de bulunmuştu. Aynı zamanda hayvanların parçalarından üretilen tozlar, sıvılar ve bulyonlar ele geçirilmişti.
Rusya’da sunulan rapora göre bir kaplandan yaklaşık 10 kilo malzeme üretiliyor ve gramı 70 dolardan satışa çıkıyor. Kaplan pençeleri ise yaklaşık 115 dolara alıcı buluyor. Four Paws adlı hayvan koruma derneğine göre canlı olan hayvanlar 25,000 dolara kadar çıkan fiyatlara satılabiliyor. Dernek, Asyalı alıcıların Avrupalı kaplanların daha büyük olması nedeniyle bu hayvanların ticaretini yaptığını belirtti.
Elektrikli testere bile kullanılmış
The Guardian’a açıklama yapan Rihova, “25 yıldan bu yana bu mesleği yaptığını ancak kaplan mezhabasındaki görüntülerle ilk kez karşılaştığını” belirtti.
Elektriği olmayan bir dondurucuda bulunan kaplan eti ve ölü hayvanların bulundukları bahçede iki yıldan bu yana tutulduğu anlaşıldı. Yetkililer aynı zamanda hayvanların kemiklerini kaynatarak bulyon yapmak için kullanılan kazanlar, pençeleri asmak için kancalar ve elektrikli testereler buldu. Tutsak hayvanların son derece sağlıksız ortamlarda ve çok dar kafeslerde tutulduğu anlaşıldı.
Vahşi doğada sadece 4,000 kaplan kadığı düşünüldüğünde yaşananlar vahşi doğadaki canlı türleri ve ekosistem için çok endişe verici. Her ne kadar Çin ve diğer ülkeler yasadışı hayvan ticareti konusunda önlemlerini artırsa da batıl inançlar, zenginlerin egosu ve kaçak avcıların önüne geçilelemesi hayvanların varlığını tehdit etmeye devam ediyor.
Yok ettiğimiz memelilerin yerini doldurmak için Dünya’ya 5 milyon yıl gerekiyor