Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Cehennem kadar sıcak Jüpiter

    Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Şili’deki teleskoplarıyla iki yıl önce keşfettiği PSO J318.5-22’nin, cehennem kadar sıcak olduğu anlaşıldı. İki yıl boyunca yüzlerce kızılötesi analiz gerçekleştiren gökbilimciler, dev gezegenin atmosferinde yer alan bulutların 800 derece sıcaklığa ulaştığını tespit etti. Başıboş gezinen gezegenin yüzeyi ise erimiş metal yağmurlarıyla yıkanıyor.

    Başıboş gezinen gezegenler, astronomide ‘yıldızlararası gezegen’, ‘göçebe gezegen’ ve ‘serbest dolaşan gezegen’, ‘yetim gezegen’ ve ‘yıldızsız gezegen’ gibi birçok tabire sahip. Tahmin edileceği gibi bir yıldız sisteminde yer almıyor ve yer aldıkları galaksiyi doğrudan geçen bir yörünge izliyorlar. Başına buyruk olmaları ise iki sebebe dayandırılıyor: Ya çekim gücü etkileriyle bulundukları sistemden atıldılar, ya da hiçbir zaman bir yıldızın yörüngesinde yer almadılar.

    Samanyolu’nda milyarlarca bağımsız gezegen olduğu tahmin ediliyor. PSO J318.5-22 ise bugüne kadar keşfedilen en ilginç dış gezegenlerden birini temsil ediyor.

    Edinburgh Üniversitesi tarafından yayımlanan araştırmaya göre, Dünya’dan 75 ışık yılı mesafede yer alan PSO J318.5-22, birçok kalın ve ince katmandan oluşan bulutlara sahip. Atmosferindeki kalın örtü, her 5 saatte bir kendi ekseninde döndüğünde gezegenin parlaklığını değiştiriyor.

    Henüz 20 milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilen PSO J318.5-22, Jüpiter neredeyse aynı büyüklükte. Sahip olduğu kalın atmosfer ise cüssesini Jüpiter’in neredeyse sekiz katına kadar çıkarıyor.

    Erimiş metal taneleri yağıyor

    Dr. Beth Biller ve ekbi, keşfettikleri ilk günden bu yana kafalarını fazlasıyla karıştıran PSO J318.5-22’nin yapısını ortaya çıkarabilmek için yüzlerce kızılötesi görüntü elde etti. Veriler, gezegenin yüzeyini örten bulutların 800 derece sıcaklığı geçtiğini gösterdi.

    Eriyik demir damlacıkları, sıcak gaz ve ince bulutların örttüğü PSO J318.5-22, dış gezegenlerdeki meteoroloji hakkında gökbilimcilere çok yeni bilgiler sundu.

    Biller, ‘gezegen veya gezegen benzeri gök cisimlerinin tamamen bulutlarla kaplı olabileceğini gördüklerini’ söylerken, ‘genç yıldızların yörüngesindeki gaz devlerini incelemek için kullandıkları yöntemi geliştirmeye çalıştıklarını ve bu sayede Dünya benzeri dış gezegenleri bulmayı umduklarını’ söyledi.

    The Astrophysical Journal dergisinde yayımlanan araştırmanın bir sonraki aşaması, PSO J318.5-22’nin nasıl bu kadar sıcak bir atmosfere sahip olduğu. Tahminler, gezegenin yakınlarındaki bir yıldızdan gelen ışınların atmosferini etkiliyor olabileceği.

    Gelecekte bir gün başına buyruk gezegenler insanlığa nasıl fayda sunar bilinmez ama PSO J318.5-22 ağır sanayi için önemli bir kaynak oluşturabilir. Tabii dokunmaya cesaret edeceğimiz teknolojiyi keşfedersek.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler