Perşembe, Kasım 21, 2024
More

    Cassini’nin Satürn üzerinde yaptığı ilk yakın gözlemin videosu

    Cassini’nin kalan yakıtını en verimli şekilde harcamasını sağlayacak Büyük Final görevinde gerçekleştirdiği ilk gözlem, Satürn ve gaz devinin halkaları arasındaki bölgeye ait görülmemiş fotoğrafları Dünya’ya ulaştırmıştı. Sosyal medyada foto ve GIF tufanına neden olan görüntüleri bir araya getiren NASA, hepimiz için tekrar büyük bir iyilik yapmış oldu.

    Videoda, Cassini’nin ilk ‘dalışı’ esnasında izlediği rota ve nasıl görüntü topladığına da yer veriliyor. Uzay aracı, gaz devinin kuzey kutup bölgesine yakın bir noktadan başlayarak güneyine doğru ilerlediği dakikalarda kesintisiz fotoğraf çekti. NASA’nın Dünya’ya ulaşır ulaşmaz yayımladığı binlerce ham fotoğraf arasından çıkmak ne kadar zor olduysa, video tarihi karelere bakmayı bir o kadar kolaylaştırıyor.

    Cassini görüntüleme ekibinde yer alan Hampton Üniversitesi’nden Kunio Sayanagi, ‘kuzey kutup noktasındaki altıgenin dış sınırlarında çok fazla keskin köşe görmesine şaşırdığını’ ifade etti. Sayanagi’ye göre köşelerin o şekilde kalması için farklı irtifaların birbirine karışmasını engelleyen bir etken olması gerektiğini düşünüyor.

    Cassini’nin hareketi esnasında kameranın taradığı alandan kaymasının sebebi, uzay aracının yönüne göre konumunu değiştiren antene kendini uyarlaması. Cassini’nin uzay dairesi görünümlü anteni, aynı zamanda kamera ve alıcılar için kalkan görevi görüyor.

    Görüntüler daha da netleşecek

    Cassini’nin Satürn’e bir çizik attığı dalışı esnasında, gaz devinin bulutları üzerindeki yüksekliği 72,400 kilometreden 6,700 kilometreye kadar düştü. Görüntülenen çözünürlüğü en düşük nesnelerin ölçeği 8,7 kilometreden 810 metreye kadar indi.

    Caltech’te Cassini görüntüleme ekibinde yer alan Andrew Ingersoll, ‘kamera ayarlarında değişiklik yaparak 28 Haziran’daki ikinci geçişte çok daha yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edeceklerini’ ifade etti.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler