Satürn sistemindeki görevinde sona yaklaşan Cassini, gaz devinin halkalarını hiç olmadığı kadar yakından görüntüledi. Buz ve toz parçacıklarından oluşan kalıntılar arasında mekik dokuyan Cassini, hareket ettiği özel yörüngeler üzerinde halkaların bugüne kadar gizli kalan detaylarını görmeyi başardı.
Satürn’ün ana halkalarına ait görüntülerin çözünürlüğü, 550 metre genişliğindeki çok ufak detayları bile (kozmik ölçekte) görünür kılıyor.
Cassini, Kasım 2016’da başladığı halka gözlemlerini Nisan 2017’de sona erdirecek. Ardından ‘Büyük Final‘ adı verilen son görevine başlayacak ve Satürn halkaları arasında 22 dalış gerçekleştirecek.
Astronomların gözleri açıldı
Cassini, halkaların dış kısımlarını gözlemlediği aylar boyunca Daphnis ve Pandora gibi küçük uyduların da yüksek çözünürlüklü görüntülerini elde etti.
Cassini görüntü ekibinin lideri Carolyn Porco, “Geride kalan 13 yılda yararlandığımız en detaylı halka fotoğraflarının ardından, yeni koleksiyonda görüntülerin bu kadar gelişmiş olması beni büyüledi” ifadesini kullandı. Porco, Cassini’nin Satürn halkalarını gözlemlediği 13 yıldan bu yana en detaylı görüntüleri yakaladığını söyledi.
Satürn görüntüleri üzerinde çalışan Cassini ekibinden Matthew Tiscareno da, ‘yeni fotoğrafların Satürn halkalarına yeni bir kapı araladığını’ belirtti. Tiscareno, önümüzdeki aylarda gelecek fotoğraflar ile halkaların Satürn’e yakın kısımları hakkında yeni bilgiler elde edeceklerini belirtti.
Cassini, 7 yıl süren yolculuğunun ardından 2004’te Satürn’e ulaşmış ve taşıdığı ESA Huygens keşif aracını Titan uydusuna bırakmıştı. ESA, kısa süre önce Titan’a iniş görüntülerini yayımlamıştı.