Birçoklarının korktuğu ve önlem alınması gerektiğini belirttiği yapay zeka, tersini savunan iş dünyasının yüzünü güldüren bir örnekle karşımıza çıktı. Çin’in Dongguan bölgesindeki Changying Precision Technology firmasına ait fabrika, yapay zekaya teslim edilir edilmez gözle görülür bir performans artışına tanık oldu.
Akıllı telefon montajı yapan fabrikanın üretim hattına çalışan işçilerin %90’ı, otonom robotlar ile değiştirildi. Acımasız kararın ardından bir zamanlar 650 kişinin çalıştığı fabrikada sadece 60 işçi kaldı. Yaşanan robotik dönüşümün ardından fabrikanın üretimi %250 arttığı gibi defolu üretim oranı da %80 azaldı. Performans tablosu karşısında gözleri yaşaran Changying Precision genel müdürü Luo Weiqiang, ileride çalışan sayısını 20’ye düşüreceklerini söyledi.
Robotlar fabrikaları ele geçirecek
Yapay zekanın ağır sanayi ve iş dünyasında hızla insanların yerini alacağını biliyoruz. Ancak bu dönüşüme giderek artan dünya nüfusunun olumlu bakması çok zor. Yeni doğacak teknolojilerin gerekli istihdamı oluşturup oluşturmayacağı ise kesin değil. Özellikle kamyon şoförleri veya akıllı cihaz montajı yapan insanların giderecek insan ihtiyacı daralacak hizmet ve ulaşım gibi sektörlerde ne yapacağı henüz belirsiz.
Tablo böyle iken, spor giyimin önde gelen markalarından Adidas’ın da arasında yer aldığı birçok marka %100 robot çalıştıran fabrikalara yöneleceğini açıkladı. Yakın gelecekte robotlar nerede olacak derseniz, herkes kara kara düşünmeye başlayabilir. Oxford Üniversitesi’nden Dr. Carl Benedikt ve Yrd. Doç. Dr. Michael Osborne tarafından hazırlanan rapora göre robotlar bütçe analistleri, vergi memuru, tahsildarlar, kasaplar, perakende satış elemanları, jeoloji ve petrol teknisyenleri, raportörler, radyo operatörleri, garsonlar, kasiyerler, gayrimenkul çalışanları, araba yıkama çalışanları, dişçiler, böcek öldürücüler, telefon operatörleri, aşçılar ve çevrimiçi oyun takası yapan her sektörden ve her koldan iş alanında yerimizi almaya başlayacak.
İnsanlığı uzay sanayisi kurtarabilir
Bu aşamada karşımıza çıkan en büyük soru, yukarıda da bahsettiğimiz gibi ülkelerin robotların kontrolüne geçecek ekonomi karşısına ne yapacağı. Yüz milyonlarca insan işlerini robotlara teslim ettikten sonra ne yapacak? Seri ve kaliteli üretimin getireceği faydalardan herkes eşit ölçüde yaralanabilecek mi? Dahası, robotik teknolojiye hızla adapte olan ve olamayan ülkeler arasında oluşacak fark ne gibi sonuçlar doğuracak?
İşsizlik konusunda nihai çözüm, asteroid madenciliği gibi alanlar açacak uzay-havacılık sektörü olacak. Yeni nesil birçok uzay aracının geliştirilmesine odaklanan sanayilerin yanı sıra, Dünya’yı tehdit eden asteroidlerin tespit edilmesi ve yok edilmesine kadar birçok teknoloji üzerinde çalışacak on binlerce mühendis, teknisyen, bilim insanı ve işçi gerekecek. O güne kadar, kendimizi birçok alanda geliştirmemiz gerektiği şart.