Avustralyalı yetkililer, ülkenin iki eyaletindeki alevlerin birleşmesi halinde “mega yangına” dönüşerek bir atom bombası tahribatı oluşturabileceği uyarısında bulundu.
Avustralya’da iki aydan bu yana süren yangınlar Ocak başı itibariyle 5 milyon hektarlık bir alanı yok etmiş durumda. İsviçre’den daha büyük bir alanı kaplayan yangınlarda en az 24 kişi ölürken, 1 milyara yakın canlının yanarak yok olduğu tahmin ediliyor. Avustralya’ya özgü koala ve kanguru popülasyonları ağır bir darbe yerken, binlerce insanı sahillere akın etmeye zorlayan alevlerin henüz sonu gelecekmiş gibi görünmüyor.
Yetkililer, Pazartesi günü yaşanan yağışların alevlerin yayılmasını biraz ertlelediğini ancak yaşanan tahribatın önüne geçemediğini belirtti. Daha da kötüsü, Yeni Güney Galler ile Victoria eyaletlerindeki yangınların bu hafta içinde birleşmesi halinde “mega yangına” dönüşebileceği belirtildi.
Az da olsa ümit veren yağmur, itfaiye ve kurtarma görevlilerinin görüş alanını biraz temizledi ve yangından kaçmakta zorlanan insanlara yardım edilmesini sağladı. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en geniş çaplı seferberliğini ilan eden Avustralya, 3 bin yedek askeri göreve çağırırken tüm askeri uçak ve donanma gemilerini kurtarma çalışmalarına dahil etti.
Savunma Bakanı Linda Reynolds, söz konusu kararın kolay alınmadığını ve ilk kez tarihlerinde yedek askerlerin yangın söndürme çalışmalarına dahil edildiğini belirtti. Yangınların güçlendiği günlerde Hawaii’de tatilde bulunduğu için ağır eleştiri alan Başbakan Scott Morrison ise Ulusal Yangınla Mücadele Ajansı’nın kurulduğunu ve ajansa 1.4 milyar Avustralya doları bütçe adandığını açıkladı.
Aşağıdaki tweet, kurtarma çalışmalarındaki pilotların görüş alanı hakkında açık bir fikir veriyor:
“Bu bir yangın değil, atom bombası”
Avustralya hükümeti yangının ne zaman söndürülebileceğini bile tahmin edemezken, The Times’a açıklama yapan Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden John Blaxland, “ülkenin tarihi boyunca böyle bir kriz yaşamadığını” belirtti.
Braxland, “Eğer yeni normal bu ise o zaman eski model bozulmuş demektir” ifadesini kullandı.
Dışişleri Bakanı Julie Bishop ise hükümetin elinden geleni yaptığını ancak iklim değişikliği ile mücadelenin yetersiz kaldığını söyledi. BBC’ye açıklama yapan Bishop, “Avustralya’da ulusal bir eneri politikası ve iklim değişikliğine karşı ortak bir hareket söz konusu değil” dedi.
Yangınların bir türlü önüne geçilemezken, Yeni Güney Galler ve Victoria eyaletlerinde insanları daha büyük bir ümitsizlik kaplamış durumda. Yeni Güney Galler Ulaştırma Bakanı Andrew Constance, ABD Radio Sdyney’e yaptığı açıklamada şu ifadeyi kullandı:
“Sizinle dürüst olmam gerekiyor. Bu kontrolden çıkmış bir yangın değil, bir atom bombası… Neden olduğu cehennemi tarif etmek mümkün değil.”