İlk bakışta yukarıdaki yüzler bir grup normal insan yüzü gibi görünüyor olabilir. Ama aslında bu insanların hiçbiri gerçek değil.
Yukarıdaki linke tıklayıp giriş yaptığınız www.thispersondoesnotexist.com websitesinde karşılaşacağınız fotoğraf, aslında gerçek bir insan fotoğrafı değil.
Sayfayı her yenilediğinizde yepyeni bir sahte yüzle karşılaşıyorsunuz ve bu böyle gidip duruyor.
Bu yüzlerin hepsi (GAN) Üretken Çekişmeli Ağlar (Generative Adversarial Network) adı verilen bir çeşit makine öğrenmesi yöntemi kullanılarak yaratılıyor. Sistemin altında yatan algoritma veritabanında bulunan fotoğrafları kullanarak, her seferinde yepyeni insan yüzleri oluşturuyor.
Bu sistem geniş ölçekte bir veriyi – mesela insan yüzlerini – kullanarak öğreniyor ve ortaya yeni sonuçlar koyuyor. GAN’le iki adet nöral ağ beynimizin karar verme sürecini taklit ederek çalışıyor. Bir ağ sahte bir yüz yaratırken, diğeri o yüzü gerçek insanlarınkiyle karşılaştırıp, gerçekçi olup olmadığına karar veriyor. Eğer test başarılı olmazsa, tekrar deniyor.
Web sitesinin ve yazılımın geliştiricisi, aynı zamanda Uber mühendisi olan Philip Wang, daha önce Nvidia tarafından geliştirilen açık kodu kullanarak sistemi kurmuş. Wang söyle diyor:
GAN ilk kez 2014 yılında bilgisayar mühendisi Ian Goodfellow ve arkadaşları tarafından yaratılan bir sistem. O günden bu yana önemli ölçüde ilerleme sağlayan teknoloji, artık çok yüksek çözünürlükte ve gerçeklikte sahte fotoğraflar oluşturabiliyor.
Tabii sosyal medyada sahte içeriklerin arttığı ve insanları manipüle etmek için bile kullanıldığı böyle bir dönemde, bu teknolojinin etkisi ürkütücü olabilir. Ama bardağın dolu tarafından bakarsak, bu teknoloji internette yayılan, kendi ürettiği sahte fotoğrafları tespit etmek için de kullanılabilir.
Bu yazının orijinali Ozan Onat imzası ile Gelecek Şimdi sayfasında yayımlanmıştır.