Elon Musk’ın kurucusu olduğu Tesla’nın yatırımının ardından 21 Şubat tarihinde 58 bin dolar ile zirveyi gören Bitcoin, kripto para madenciliği çılgınlığının da başını çekiyor.
Teknoloji devi Nvidia’nın grafik kartı üretiminde düzenleme yapmasına neden olan Bitcoin, doğa üzerinde nasıl bir etki oluşturuyor?
Rusya merkezli EnergyNet Altyapı Merkezi projesinin başını çeken Boris Bokarev’e göre, Bitcoin madenciliği her yıl 70 milyon CO2’in atmosfere yayılmasına neden oluyor.
Bokarev, “Bitcoin ağında gerçekleştirilen finansal bir işlemin diğer para transferi yöntemlerine kıyasla daha fazla elektrik harcadığını” belirterek, madencilik işlemlerinde ortaya çıkan CO2’in enerji etkini donanımlar veya yenilenebilir enerji ile düşürülebileceğini ifade etti.
Bokarev’e göre Bitcoin madenciliğinin küresel enerji tüketimi 75 ile 125 milyar kW/s arasında değişiyor. Rusya, bu miktarın %6’sını temsil ediyor.
Bitcoin’in fiyatının giderek yükselmesi ve Rusya’da 50 MW tüketimli madencilik donanımlarının erişilebilir olmasıyla, Rusya’nın 2021’deki enerji tüketiminin daha da artması bekleniyor.
Tesla, 8 Şubat Pazartesi günü ABD Menkul Kıymetler Borsası’na 1,5 milyar dolar değerinde Bitcoin alındığını açıklamıştı. Tesla’nın kripto paraları yatırım aracı olarak kabul eden kararının ardından, Bitcoin fiyatı da hızla artış göstermiş 21 Şubat günü 58.000 dolar barajını devirmişti.
2009 yılında halen asıl kimliği ortaya çıkarılamayan Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilen Bitcoin, bugün itibariyle 889 milyar dolarlık piyasa değerine sahip.